Hluk údajne škodí zdraviu menej, ako sa zdalo

Sústavný hluk z dopravy má menší vplyv na ľudské zdravie, ako sa doteraz predpokladalo. Vyplýva to zo štúdie nemeckých vedcov.

05.11.2015 09:30
debata

Dopravný hluk síce podľa nich zvyšuje riziko vzniku depresií a srdcových ochorení, naopak, na krvný tlak vraj vplyv nemá.

Vedci pre štúdiu NORAH (Noise-Related Annoyance, Cognition and Health) skúmali po dobu piatich rokov zdravotné následky leteckej, automobilovej i železničnej dopravy u ľudí žijúcich v okolí dopravnej uzlov v oblasti Frankfurtu nad Mohanom, Kolína nad Rýnom a Stuttgartu.

Štúdia hodnotila zdravotné dáta takmer milióna obyvateľov. Vedcov zaujímala predovšetkým celková kvalita života, priebeh spánku, frekvencia chorôb a zmeny krvného tlaku.

Najväčší vplyv na vznik depresií má podľa štúdie trvalý hluk z leteckej dopravy, zatiaľ čo výšku krvného tlaku, naopak, takmer neovplyvňuje. Dôležitý je podľa vedcov v tomto smere aj celkový prístup k leteckej doprave: Ľudia, ktorí sú jej zástancovia, spia totiž v oblastiach pri vyťaženom letisku oveľa lepšie ako jej kritici.

Ustavičný hluk z leteckej dopravy má údajne vplyv aj na schopnosť detí učiť sa. Školáci žijúci v okolí letísk sa podľa štúdie naučili oveľa pomalšie čítať ako tí ostatní.

Hluk podľa vedcov neovplyvňuje len náš sluchový orgán, ale aj kardiovaskulárny a nervový systém, má vplyv na psychiku a celkové zdravie. Viaceré vedecké štúdie poukazujú na to, že tretinu civilizačných chorôb, ako je napr. hypertenzia, spôsobuje práve nadmerné vystavenie ľudí hluku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #zdravie #hluk