Každým pôrodom klesá riziko rakoviny vaječníkov

Riziko vzniku rakoviny vaječníkov výrazne klesá po každom pôrode, zistili vedci z Oxfordskej univerzity. Najväčšiemu riziku vzniku tohto potenciálne smrteľného ochorenia sú teda vystavené bezdetné ženy, a preto by nemali podceňovať pravidelné gynekologické vyšetrenia.

05.11.2015 15:00
matka, dieťa Foto:
Porodenie dieťaťa pomáha ženám znížiť riziko vzniku všetkých štyroch hlavných typov rakoviny vaječníkov.
debata (1)

Súvislosť s počtom pôrodov a výskytom rakoviny vaječníkov si odborníci všimli už skôr, no teraz je to prvýkrát, čo sa túto súvislosť podarilo kvantifikovať.

Ženy s jedným dieťaťom sú vystavené o 20 percent nižšiemu riziku vzniku rakoviny ako bezdetné ženy. A s každým narodeným dieťaťom toto riziko klesá o ďalších osem percent.

Teraz by sme potrebovali porozumieť mechanizmu za týmito číslami, aby sme mohli znížiť riziko výskytu tejto rakoviny u všetkých žien bez ohľadu na to, koľko majú detí.
Charlie Swanton, Národný ústav pre výskum rakoviny

„Myslíme si, že pokles rizika u žien s jedným dieťaťom v porovnaní s bezdetnými ženami zrejme súvisí s neplodnosťou. Existujú isté faktory, ako je endometrióza, ktoré ženám sťažujú počatie a zároveň môžu zvyšovať riziko vzniku špecifických druhov rakoviny vaječníkov,“ povedala hlavná autorka štúdie Kezia Gaitskellová z oddelenia epidemiológie rakoviny na Oxfordskej univerzite.

„Naše zistenia považujeme za veľmi zaujímavé, pretože poukazujú na súvislosť medzi rizikovými faktormi vzniku rakoviny vaječníkov a rôznymi druhmi nádorov,“ dodala.

Vedci vedia, že ženy, ktoré nikdy nemali ovuláciu, tak nemali ani rakovinu vaječníkov. Riziko vzniku ochorenia však stúpa s každým vyprodukovaným vajíčkom počas menštruačného cyklu. Keď vaječníky vyprodukujú vajíčko (ovulácia), tak sa povrch vaječníkov poruší a telo ich musí opraviť.

Čím viac vajíčok žena vyprodukuje, tým viac buniek sa musí deliť a tým rastie šanca, že môže dôjsť k poškodeniu vaječníkov, čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vedci preto špekulujú, že tehotenstvo znižuje riziko vzniku rakoviny, lebo zabraňuje ovulácii aspoň po dobu deviatich mesiacov.

V novej štúdii vedci sledovali osemtisíc žien chorých na rakovinu vaječníkov a porovnávali ich so ženami, ktoré rakovinu nemali. Zaujímali ich hlavne riziká vzniku štyroch najčastejších druhov rakoviny vaječníkov.

Nádory vaječníkov majú vo viac ako 90 percentách pôvod v zárodočných epiteliálnych bunkách, z toho je 50 percent seróznych, 20 percent mucinóznych, 20 percent endometrioidných, 10 percent svetlobunkových a zvyšok tvoria nediferencova­teľné typy.

Narodenie dieťaťa malo vplyv na pokles vzniku endometrioidných a svetlobunkových typov rakoviny. Tam riziko kleslo až o 40 percent. Celkovo sa riziko vzniku rakoviny znížilo o spomínaných dvadsať percent.

Z toho vyplýva, že rakovina vaječníkov postihuje 70 zo stotisíc žien, ktoré nemajú dieťa, a 54 zo stotisíc žien, ktoré majú jedno dieťa. O dvadsať percent nižšie riziko vzniku rakoviny majú aj ženy, ktoré podstúpili sterilizáciu.

Výsledky výskumu boli zverejnené na výročnej konferencii britského Národného ústavu pre výskum rakoviny. „Už nejaký čas vieme, že počet detí, ktoré žena porodila, a jej užívanie antikoncepcie vplývajú na riziko vzniku rakoviny. Takže nový výskum priniesol ďalšie dôležité detaily o rozličných typoch tejto rakoviny. Rakovina vaječníkov, ako mnoho iných nádorových ochorení, nie je len jeden typ rakoviny. Je to viacero druhov ochorení skrytých pod rovnakým názvom,“ uviedol pre denník Telegraph Charlie Swanton, ktorý konferencii predsedal.

„Teraz by sme potrebovali porozumieť mechanizmu za týmito číslami, aby sme mohli znížiť riziko výskytu tejto rakoviny u všetkých žien bez ohľadu na to, koľko majú detí.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #rakovina vaječníkov