Unikátna genetická liečba pomohla malej Layle v boji s leukémiou

Ročné britské dievčatko postihnuté rakovinou sa v londýnskej nemocnici Great Ormond Street (GOSH) stalo prvým človekom na svete, ktorý podstúpil priekopnícku genetickú liečbu. Malá pacientka, ktorá ochorela na akútnu leukémiu a ktorej lekári ešte nedávno nedávali šancu prežiť, sa teraz uzdravuje.

06.11.2015 11:45
leukémia, experimentálna liečba Foto: ,
Ročné dievčatko Layla v londýnskej nemocnici Great Ormond Street Hospital (GOSH) sa po experimentálnej liečbe leukémie uzdravuje.
debata (1)

Stále však nie je možné vylúčiť, že sa choroba vráti. Informoval o tom v piatok denník The Times a ďalšie britské médiá.

Layla Richardsová mala iba tri mesiace, keď u nej lekári zistili leukémiu. Ako je podľa britských lekárov pri podobných veľmi malých pacientoch časté, chemoterapia a transplantácia kostnej drene dievčatko nevyliečili. Lekári už nevedeli, ako Layle viac pomôcť, a deň pred jej prvými narodeninami odporučili rodičom už len paliatívnu starostlivosť pred koncom života.

Otec dievčatka Ashleigh Richards sa však odmietol vzdať nádeje. „Nechcel som, aby sa to uberalo takýmto smerom. Radšej som chcel, aby skúsila niečo nové a riskol som to,“ povedal BBC. Lekári potom získali rýchlo povolenie na vykonanie novej čisto experimentálnej liečby, ktorá sa doteraz vyskúšala len na myšiach. Po zákroku sa stav dievčaťa natoľko zlepšil, že je už späť doma u rodičov a plná života.

Ročná Layla sa po experimentálnej liečbe... Foto: Reuters, HANDOUT
leukémioa, experimentálna liečba Ročná Layla sa po experimentálnej liečbe leukémie očividne uzdravuje. Londýnska nemocnica Great Ormond Street Hospital (GOSH) ju prepustila domov k rodičom.

Zákrok spočíval v zavedení genericky pozmenených imunitných buniek, nazývaných UCART19, do tela pacientky. Vedci pritom použili špeciálne upravené biele krvinky jedného zdravého darcu. Zákrok spôsobil, že dieťaťu sa vyhodili vyrážky, ako lekári predpokladali, ale rakovina ustúpila. „Jej leukémia bola taká agresívna, že takáto odozva (organizmu dievčaťa) je ako zázrak,“ citoval lekára denník The Independent.

Či sa liečba stane bežne používanou metódou, sa však zatiaľ nevie. „Túto liečbu sme použili len pri veľmi silnom dievčatku a nemožno zatiaľ tvrdiť, že to bude vhodná liečba pre všetky deti (s nádorovým ochorením),“ povedal novinárom profesor genetickej liečby a imunológie Waseem Qasim z nemocnice GOSH.

Tento prípad je však podľa neho v každom prípade ďalším míľnikom v používaní nových genetických technológií. „Účinky (liečby) pre toto dieťa boli ohromujúce. Ak sa to potvrdí u iných pacientov, mohlo by to znamenať veľký pokrok v liečbe leukémie a ďalších rakovín,“ dodal Qasim.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leukémia #imunitné bunky #experimentálna liečba #genetické technológie