Tutanchamónova hrobka zrejme skrýva aj hrob kráľovnej Nefertiti

Nové výskumy výrazne zvýšili pravdepodobnosť, že v hrobke faraóna Tutanchamóna v egyptskom Údolí kráľov existuje skrytá komora. Oznámil to egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damat.

30.11.2015 15:00
Tutanchamon, hrobka, Egypt, múmia, pyramída Foto:
Podľa najnovších zistení existuje 90-percentná šanca, že za hrobkou sa nachádzajú ďalšie miestnosti.
debata (2)

Komora by podľa britského egyptológa Nicholasa Reevesa mohla skrývať hrobku kráľovnej Nefertiti, ktorá zomrela niekoľko rokov pred Tutanchamónom.

„Predtým sme hovorili, že šanca nájsť niečo za múrmi je 60-percentná. Teraz však po predbežnom skúmaní novovytvorených snímok hovoríme, že pravdepodobnosť je až 90 percent,“ povedal Damat. Egyptský minister dodal, že radarové snímky a ďalšie nové údaje budú teraz odoslané expertnému tímu v Japonsku na ďalšie analýzy, ktorých výsledky by mali byť známe do mesiaca.

Egyptológ Reeves na spoločnej tlačovej konferencii s Damatom v Luxore oznámil, že povedie v spolupráci s Egypťanmi ďalšie pátranie po predpokladaných chodbách vedúcich k tajnej komore. Podľa nich by sa tam bádatelia mali dostať v priebehu troch mesiacov.

Egypťania preverovali na popud Reevesa severnú stenu hrobky infračerveným termografom už skôr a začiatkom novembra ohlásili, že namerali rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Nové skúmanie trvalo tri dni a posilnilo Britovu teóriu. Podľa nej bola Tutanchamónova hrobka pôvodne hrobkou Nefertiti. Po faraónovej smrti sa pred ňu postavila hrobka pre Tutanchamóna a obe hrobky boli oddelené stenou. „Som si tým dnes istejší viac, ako som očakával,“ povedal Reeves.

Ak by sa teória preukázala, bolo by objavenie miesta posledného odpočinku Nefertiti najvýznamnejším egyptským archeologickým objavom tohto storočia. Egyptológovia si nie sú istí, kde Nefertiti zomrela a kde je pochovaná. Najčastejšie sa hovorí o Armani, čo je 400 kilometrov severne od Luxoru, kde sa tiež našla jej busta.

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Aton. Je tiež považovaná za nevlastnú matku neskoršieho kráľa Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pred naším letopočtom. Jej podobu zachytila slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorú teraz vystavujú v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka nej sa Neferititi stala synonymom krásy.

Tutanchamónov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bol takmer neporušený a obsahoval 5-tisíc predmetov, vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky. Experti si dlho lámu hlavu, prečo je Tutanchamónova hrobka menšia ako hrobky iných faraónov a prečo jej dispozícia zodpovedá skôr hrobkám vtedajších egyptských kráľovien.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tutanchamón #hrobka #Nefertiti