Nedostatok sebaúcty vedie aj k nutkavému nakupovaniu

Ak vyťahujete svoju platobnú kartu príliš často, nemusí to byť ešte známka poruchy správania. Lenže nakupovanie, ak sa stane nutkavou potrebou, ohrozuje tých, ktorí ňou trpia.

17.12.2015 11:00
nakupovanie, kreditka, nákupné tašky Foto:
Nutkavé nakupovanie vedie k psychickým aj k finančným problémom.
debata

Claire nakupuje, keď má chmáry na duši alebo sa necíti dobre. Nakupuje tiež, keď ju naštve manžel, alebo keď sa jej život zdá byť príliš ťažký. Nakupuje, nakupuje, a potom… „Potom sa cítim veľmi zle, pretože už nemám žiadne peniaze. Potom sa krotím, kým sa mi môj účet v banke nevyrovná. A potom sa to začne znova,“ zveruje sa. Priznáva, že jej nutkavá potreba nakupovať môže byť známkou choroby.

Nutkavé nakupovanie je síce na prvý pohľad menej škodlivé ako užívanie drog, ale môže mať dramatické následky pre tých, ktorí ním trpia. Dokonca môže viesť až k tomu, že sa daná osoba dostane pod kuratelu.

„Kompulzívne nakupovanie definujeme ako opakovanie neúmerných nákupov vedúce k narušeniu fungovania jedinca z psychického, zo sociálneho i zdravotného hľadiska,“ vysvetľuje psychiater Alain Dervaux.

„To, čo tvorí hranicu medzi normálnym a patologickým správaním v tomto smere, sú dôsledky, ktoré môže mať nakupovanie: finančné problémy, ktoré môžu viesť až ku kuratele, utrpenie okolia takého jedinca, súdne stíhanie, depresia. Väčšinou tým trpia ženy a porucha sa často prejavuje v dobe dospievania alebo na začiatku dospelosti,“ dodáva.

Najprv je potrebné preveriť, či nutkavé nakupovanie nie je prejavom inej psychickej poruchy. Potom je takéto nakupovanie jedným z prejavov choroby. Niektoré depresie sa napríklad môžu prejavovať tým, že pacient má obdobie, keď nakupuje bez toho, aby počítal peniaze.

Ak nie je nutkavé nakupovanie spojené s inými poruchami, môže byť považované za závislosť a tak aj liečené, hovorí Dervaux.

„Môže mať napríklad spoločné body s bulímiou. Prichádza rovnaké napätie v okamihu, keď sa pacient chystá nakupovať, potom moment eufórie a nakoniec silný pocit viny,“ uvádza. Konštatuje, že veľa pacientov, ktorých kvôli nutkavému nakupovaniu lieči, trpí nedostatkom sebaúcty.

„Vždy som mala málo sebadôvery,“ dosvedčuje Séverine, ktorá podľa vlastných slov trpí „nákupnou horúčkou“. „Nakupovanie mi umožňuje v období pochybností urobiť radosť deťom či manželovi. Dá sa povedať, že mi to dodáva väčšiu hodnotu,“ hovorí.

„Osoby trpiace nutkavým nakupovaním totiž väčšinou nakupujú pre svoje okolie viac ako pre seba. Vychádza to z obťažnosti vyjadriť city slovami. Pacienti sa napríklad zverujú, že im rodičia nehovorili, že ich majú radi, a namiesto toho im dávali darčeky. V dospelosti to opakujú, niekedy s nadbytkom. Aby sme im pomohli, je potrebné s nimi o tom hovoriť a podporovať ich pri budovaní autentickejších vzťahov s ostatnými, ktoré nebudú založené na materiálnych daroch,“ vysvetľuje psychiater.

„Často je potrebné niekoľkých návštev u psychiatra, aby sa zistili faktory vedúce ku kompulzívnemu nakupovaniu. Lieky na to nemáme. V prípade chýbajúcej sebaúcty ponúkame cvičenia na jej posilnenie či na zlepšenie vzťahov k druhým,“ dodal.

Séverine sa lieči už nejaký čas a cíti, že nutkavú potrebu nakupovať už dokáže lepšie ovládať. „Keď to už nemôžem vydržať, snažím sa meditovať alebo idem behať do lesa. Je však veľmi ťažké odolať,“ priznáva. „V takej chvíli si pacienti myslia, že nakupovanie je jediným prostriedkom na to, aby sa cítili lepšie,“ hovorí Dervaux.

Takéto pocity pozná veľmi dobre Martine, ktorá sa ocitla u psychológa, keď jej banka zablokovala účet. „Utrácala som viac, než som zarábala. Zakúpené veci som schovávala do pivnice. Potom mi banka zablokovala účet. Bolo jasné, že som nad sebou stratila kontrolu. Najťažšie je to však dnes, keď som sa závislosti zbavila. Smutne spomínam na tú eufóriu z nakupovania. Dnes sa musím učiť znovu žiť a nájsť si iné zdroje radosti,“ hovorí Martine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nakupovanie #sebaúcta