Aborigéni sú naozaj originálni obyvatelia Austrálie

Prvé kompletné prečítanie chromozómu Y domorodých Austrálčanov - aborigénov - potvrdilo, že skutočne boli prvými obyvateľmi kontinentu u protinožcov. Zároveň tým austrálski vedci popreli teórie, že súčasní aborigéni sú mixom pôvodných obyvateľov a prisťahovalcov z Indie. Tí údajne mali doraziť na austrálsky kontinent pred 4 až 5 tisíc rokmi.

26.02.2016 10:15
debata
Aborigéni sú skutočne praobyvateľmi Austrálie,...
aborigén, Austrália Aborigéni sú skutočne praobyvateľmi Austrálie, no zatiaľ nie je jasné, prečo kontinent nekolonizovali Indovia alebo Polynézania.

„Sekvencovanie chromozómu Y, ktorý sa prenáša len z otca na syna, poprelo teórie o prehistorickej migrácii,“ uviedli vedci z Wellcome Trust Singer Institute v žurnále Current Biology. Stále tak platí, že Austráliu ako prví skutočne osídlili aborigéni a nezávislá genetická história pôvodných Austrálčanov zostala zachovaná až do príchodu európskych kolonizátorov.

Praľudia sa dostali do Austrálie pred 50-tisíc rokmi cez vtedajší kontinent tvorený súčasnou Austráliou, Tazmániou a Novou Guineou. Nazýval sa Sahul. Podľa odborníkov bola Austrália osídlená praľuďmi o tisícky rokov skôr než Európa.

Počas uplynulého storočia však viacero vedcov upozornilo na skutočnosť, že približne pred päťtisíc rokmi sa v Austrálii odrazu obajvili divoké psy dingovia a zmenil sa aj spôsob používania kameňov aj jazyk. Vyvstala tak otázka, či sa populácia aborigénov nezmiešala s prisťahovalcami z Indie. Hlavný autor štúdie Anders Bergstrom však hovorí: „Úzko sme spolupracovali s komunitou austrálskych aborigénov a skúmali chromozóm Y z 13 dospelých mužov. Analýza ukázala, že aborigénsky chromozóm Y je oveľa odlišný od indického.“

„Vo vedeckej komunite existuje veľký záujem o výskum genetických predchodcov aborigénov, no bez dlhoročnej spolupráce s nimi by sme sa k týmto výsledkom dopracovali len ťažko. Preto sme zistenia pred publikovaním najprv prezentovali im,“ povedal John Mitchell z La Trobe University v Melbourne, ktorý na výskume spolupracoval. „Ako aborigénsky starejší a kultúrny konzultant pre tento projekt som šťastný, aj keď nie prekvapený, že sa vedecky potvrdilo to, čo nás predkovia učili po mnohé generácie. Že sme tu žili už od čias Snenia,“ dodal k tomu náčelník Lesley Williams.

Vedci však upozornili, že budú potrebné ďalšie štúdie, ktoré odhalia, ako sa do Austrálie dostali dingovia a prečo kontinent neosídlili napríklad Polynézania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #aborigén #domorodec