Vedci chcú zopakovať liečbu miechy Poliaka, ktorý opäť chodí

Tím poľských a britských vedcov chce zopakovať úspešnú liečbu poranenej miechy, ktorú dosiahol u ochrnutého Poliaka Dareka Fidyka. Ten s pomocou podpornej konštrukcie či bariel opäť chodí a je schopný tiež jazdiť na šliapacej trojkolke.

07.03.2016 09:18
miecha, chrbtica, kostra Foto:
Lekári sa snažia zdokonaliť postup liečby poškodenej miechy použitím transplantácie čuchových buniek.
debata (2)

Fidykova miecha po zranení nebola úplne prerušená, vedci však teraz hľadajú dvoch dobrovoľníkov s úplne prerušenou miechou, informoval server BBC. „Ak dokážeme miechu prepojiť, potom už nebude pochýb o tom, že naša technika funguje. Bude to historické. Ak uspejeme, našli sme liek na paralýzu,“ vyhlásil Pawel Tabakow, ktorý neurochirurgický tím vedie.

Bývalý hasič Fidyk, ktorý bol po útoku nožom v roku 2010 od hrude dole paralyzovaný, získava opäť v ochrnutej oblasti cit. Umožnila mu to unikátna transplantácia čuchových buniek do postihnutej časti miechy.

Čepeľ noža pri útoku síce prerezala miechu, úplne ju však neprerušila. Pretože sa Fidykov stav po intenzívnej fyzioterapii nijako nezlepšoval, pristúpili lekári k experimentálnej transplantácii čuchových buniek. Do nich vedci vďaka ich regeneračným vlastnostiam a schopnostiam nadväzovať kontakty s neurónmi dlhodobo vkladajú veľké nádeje.

Transplantácia v roku 2014 bola rozdelená do dvoch fáz. Pri prvej operácii lekári pacientovi odobrali jednu z jeho dvoch čuchových gúľ, čo je časť mozgu, do ktorej prichádzajú informácie z čuchových orgánov. Bunky z tejto časti mozgu potom nechali v kultivačnom prostredí rásť. O dva týždne neskôr pristúpili k druhej operácii, keď tieto čuchové bunky transplantovali do postihnutej oblasti miechy. Celkom vykonali asi sto mikroinjektáží nad a pod miestom zranenia. Pacientovi okrem zhruba 500-tisíc buniek vstrekli do zranenia štyri prúžky nervového tkaniva z členku, ktoré umiestnili cez zhruba osemmilimetrové prerušenie ľavej časti miechy. Bunky s pomocou spomínaného nervového premostenia poškodenej oblasti miechy opäť prepojili prerušené nervové vlákna.

Prvé zlepšenie Fidyk zaznamenal po troch mesiacoch, keď jeho ľavé stehno pribralo svalovú hmotu. Po šiestich mesiacoch od transplantácie urobil s pomocou opornej konštrukcie prvé kroky. Teraz pri chôdzi používa podporný rám či barly, najčastejšie sa však stále spolieha na invalidný vozík, pretože pohyb je pre neho stále vyčerpávajúci. Jeho stav sa však stále zlepšuje. „Cit sa mi vracia späť a ja silniem. Ešte pred rokom som nebol schopný jazdiť na trojkolke. Teraz cítim každý sval a každý tlak chodidla na pedál,“ povedal Fidyk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #poranenia miechy