Podarilo sa nájsť achilovku rakoviny?

Medzinárodný tím vedcov tvrdí, že objavil Achillovu pätu rakoviny. V štúdii, ktorú publikovali v magazíne Science, uviedli, že s pomocou nového objavu dokážu nasmerovať imunitný systém človeka na malígne nádory, a tým ich zničiť.

07.03.2016 13:00
debata (1)

Nové zistenia podľa nich môžu viesť k novým spôsobom liečby rakoviny. Vedci sa snažili nasmerovať imunitný systém k zahubeniu tumorov už dávno, no snaha o vyvinutie vakcíny proti rakovine sa napokon skončila neúspechom. Príčinou je skutočnosť, že nádor netvoria identické bunky, ale je zhlukom rôzne zmutovaných buniek. Tumor tak na rôznych miestach môže vyzerať inak a môže sa odlišne aj správať. To pre vakcíny proti rakovine predstavuje problém, pretože nemusia pôsobiť na všetky zmutované bunky.

Medzinárodný tím výskumníkov však zistil, že aj komplexné nádorové bunky, bez ohľadu na mutáciu či rozšírenie v tele, nesú známky svojho pôvodu. Tieto znaky majúce podobu povrchových proteínov si navyše dokážu všimnúť určité bunky imunitného systému človeka. Ich počet je však malý na to, aby zničili celý tumor. Vedci preto navrhli dva možné spôsoby, ako liečiť budúcich pacientov s rakovinou.

Metóda spočíva v nájdení spoločného znaku všetkých rakovinových buniek a následne v objavení imunitných buniek, ktoré tieto znaky dokážu rozpoznať. Ich rozmnožením v laboratóriu by vedci dokázali zabezpečiť dostatočný útok proti rakovine, aj keď sa rozšírila do celého tela. Podľa Charlesa Swantona z londýnskej University College by sa prvé testovanie u pacientov s rakovinou pľúc mohlo začať do dvoch či troch rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba rakoviny #imunitné bunky