Fúzy majú menej mikróbov ako oholená tvár

Fúzy môžu byť hniezdiskom baktérií, ale aj oholené tváre majú svoje slabé stránky. Dokonca sa zdá, že na rozdiel od fuzáčov majú muži, ktorí sa denne ráno holia, trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že im na brade a lícach hosťuje baktéria Staphylococcus aureus.

14.03.2016 09:33
fúzy, brada, holenie, Foto:
Fúzy môžu mať dokonca antibakteriálne účinky, no treba sa o ne správne starať.
debata (4)

Inak povedané zlatý stafylokok, ktorý je rezistentný na meticilín. Píše sa o tom v štúdii zverejnenej na stránkach Journal of Hospital Infection.

Autori výskumu dospeli k tomuto záveru po tom, čo analyzovali vyše 400 vzoriek naskenovaných z tvárí pacientov v nemocniciach, a to tak fuzáčov, ako aj hladko oholených mužov. Vedci chceli zistiť, či by okrem tradičných odporúčaní, ako sa vyvarovať nemocničných infekcií, nebolo možné stanoviť odporúčania nové. Chceli vedieť, či je lepšie mať krátko zastrihnuté fúzy, alebo dokonale vyholenú tvár. Infekcie získané v nemocniciach sú totiž nebezpečnou hrozbou pre osoby pripútané na lôžko, predovšetkým ak ide o baktérie odolné voči antibiotikám, ako je práve obávaný zlatý stafylokok.

Prečo práve čerstvo oholené tváre môžu hostiť baktérie odolné voči antibiotikám? Môžu to byť mikrorany spôsobené holením, ktoré prispievajú ku kolonizácii a k šíreniu mikroorganizmov na koži. Niektorí však predpokladajú, že sa medzi fúzmi skrýva prirodzené antibiotikum.

Mikrobiológ Adam Robert z londýnskej univerzity UCL kultivoval v laboratóriu 100 rôznych typov baktérií odobratých z fúzov niekoľkých dobrovoľníkov. Zistil, že „niečo“ narúša iné zárodky prítomné v rovnakej kultúre. Ono „niečo“ sa ukázali byť mikróby z druhu Staphylococcus epidermidis. Vedec chcel potom overiť, čo by sa stalo, keby tento mikroorganizmus rástol spolu s typom baktérie Escherichia coli, rezistentnej voči antibiotikám. Táto baktéria je často spájaná s infekciami močového ústrojenstva. Takto zistil, že Staphylococcus epidermidis bol vo výhode a baktériu zahubil.

„Fúzy si fyziologicky udržujú vlastnú vnútornú rovnováhu,“ vysvetľuje Leonardo Celleno z rímskej Katolíckej univerzity. „Pokožka stále produkuje látky, ktoré sa podobne ako pri vlasoch, ktoré nie sú príliš odlišné, ukladajú na fúzoch a chránia ich. Niektoré z nich majú antibakteriálne a antimykotické vlastnosti. Fúzy nepredstavujú samy osebe problém, závisí od toho, kto ich nosí. Základom je hygiena, rovnako ako pri vlasoch,“ citoval ho taliansky denník Corriere della Sera.

„Nie náhodou býva v nemocniciach vidieť len málo personálu s dlhšími fúzmi. Zle udržiavané a špinavé fúzy totiž môžu prispievať k infekciám rôzneho druhu, od mykóz po folikulitídy a dokonca môžu byť živnou pôdou pre rôzne zárodky,“ dodáva Celleno.

Fuzáči si skrátka môžu vydýchnuť – pokiaľ sa však o svoje fúzy riadne starajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fúzy #holenie #mikróby