Biblické texty mohli vzniknúť skôr, ako sa tvrdí

Izraelskí matematici a archeológovia tvrdia, že našli nové dôkazy, ktoré naznačujú, že kľúčové biblické texty vznikli skôr, ako sa doteraz vedci domnievali.

15.04.2016 15:00
Mojžiš Foto:
Biblické texty mohli byť napísané o storočia skôr, ako sa dosiaľ predpokladalo.
debata (4)

Odborníci z univerzity v Tel Avive odhalili výsledky svojho skúmania v americkom vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Experti pri svojom skúmaní používali analýzy rukopisov podobné tým, ktoré používajú spravodajské agentúry či banky pri analyzovaní podpisov.

Odhalili tak, že známe nápisy v starovekej hebrejčine napísané na keramických doskách, ktoré sú datované okolo roku 600 pred naším letopočtom, boli napísané najmenej šiestimi rozdielnymi autormi. Nápisy pritom naznačujú, že v starovekej Judei bola v tom čase už značne rozšírená gramotnosť. V rovnakej dobe teda mohli vzniknúť aj biblické texty.

Najnovšie odhalenie je ďalším príspevkom do už dlhé roky trvajúcej debaty o tom, kedy boli zostavené prvé biblické texty. Stalo sa tak pred obliehaním a zničením Jeruzalema v roku 586 pred naším letopočtom, keď babylonský kráľ Nebukadnesar II. zničil jeruzalemský Chrám a veľkú časť obyvateľstva odviedol do zajatia, alebo po ňom? Na novom výskume sa podieľal tím izraelského archeológa Izraela Finkelsteina zložený z doktorandov v oblasti aplikovanej matematiky, profesorov matematiky, archeológov a fyzikov.

Všetci skúmali 16 nápisov na keramických doskách objavených na juhu Izraela, kde sa nachádzala staroveká vojenská pevnosť Arad. Podarilo sa im zrekonštruovať hebrejská písmená, z ktorých niektoré už čiastočne vymizli. Potom použili počítačový algoritmus, aby zanalyzovali text a našli rozdiely v písme. Samotné nápisy nie sú biblickými textami, je na nich detailný popis pohybu vojska či jeho výdavky, čo naznačuje, že vtedajší velitelia už vedeli písať. Vzhľadom na túto rozšírenú gramotnosť je tak možné, že už v tejto dobe boli napísané aj niektoré biblické texty, uvádza nová štúdia. Doteraz sa pritom predpokladalo, že najstaršia zbierka biblických textov, takzvané Zvitky od Mŕtveho mora, vznikla až o niekoľko storočí neskôr.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vedci #rukopisy #Biblia