Spiace imunitné bunky možno prebudiť na boj s rakovinou

Spiace imunitné bunky, ktoré sa nachádzajú v rakovinových nádoroch, je možné "prebudiť" a vyzvať ich na boj so smrteľným ochorením. Rakovinové bunky sa totiž naučili vypnúť imunitné bunky, aby sa tak vyhli obrannej reakcii organizmu.

18.04.2016 15:00
bunka, vírus, imunita, rakovina, choroba, Foto:
Rakovinové bunky sa naučili vypnúť imunitné bunky. Vedci teraz našli spôsob, ako ich činnosť obnoviť.
debata (3)

„Vypínač“ imunity existuje preto, aby telo neútočilo na neškodné cudzie bunky, čo napríklad zabraňuje imunitným bunkám tehotných žien útočiť na plod dieťaťa. Vedci z University College v Londýne však našli spôsob, ako tento vypínač z buniek geneticky vystrihnúť, takže imunitné bunky opäť rozpoznajú rakovinu ako nepriateľa a zaútočia na ňu. Podľa nich je to podobné, ako uvoľniť brzdy a nechať imunitu, aby urobila zvyšok práce.

„Je to veľmi povzbudivý objav, ktorý znamená, že dokáže prelomiť obranu rakovinových buniek, pričom sa zameriame len na imunitné bunky, ktoré rakovinu rozoznajú,“ uviedol Sergio Quezada z organizácie Cancer Research UK, ktorý je spoluautorom štúdie publikovanej v žurnále Cancer Research.

Nový spôsob liečby by mal fungovať tak, že sa odoberie vzorka nádoru a lekár identifikuje imunitné bunky, ktoré sa v nádore nachádzajú. Predpokladá sa, že práve tieto bunky sú najefektívnejšie, lebo sa nachádzajú v nádore, čiže rakovinu už predtým rozoznali a zaútočili na ňu. Rakovinové bunky však ich útok dokázali eliminovať práve stlačením ich „imunitného vypínača“.

Podľa mňa je to skvelý výsledok. Vlastne sa nám podarilo odbrzdiť imunitný systém.
Alan Worsley, Cancer Research UK

Preto výskumníci použili technológiu TALEN na genetickú modifikáciu a vypínač z imunitných buniek vystrihli. Takto upravené bunky následne v laboratóriu rozmnožili a vrátili späť do organizmu. Ukázalo sa, že upravené imunitné bunky na nádor zaútočili a neskôr bránili jeho návratu.

Zatiaľ bol tento postup vyskúšaný len na myšiach, no výsledky boli povzbudivé. Veľkosť nádorov sa zmenšila až o 75 percent a až 80 percent myší bolo po 70 dňoch od zákroku stále nažive. Z kontrolnej skupiny myší, ktorým imunitné bunky neupravili, neprežila ani jedna.

„Podľa mňa je to skvelý výsledok. Vlastne sa nám podarilo odbrzdiť imunitný systém. Je to pomerne jednoduchý a elegantný proces, ktorý by mohol pomôcť pacientom, ktorí už vyskúšali všetko, no nič na ich ochorenie nezabralo,“ povedal Alan Worsley z Cancer Research UK. „Veľkou výhodou tohto postupu je, že telo sa rakovine bráni aj po skončení terapie,“ dodal.

Už aj teraz existujú lieky, ktoré sa zameriavajú na vypínač v imunitných bunkách. Bohužiaľ, majú silné vedľajšie účinky a môžu imunitný systém podnietiť natoľko, že začne útočiť aj na zdravé bunky. Vedci preto dúfajú, že nový postup bude bezpečnejší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #imunitné bunky