Minúta intenzívneho cvičenia stačí

Tím kanadských vedcov zistil, že jedna minúta veľmi intenzívneho cvičenia má rovnaké pozitívne účinky na naše zdravie ako trištvrte hodiny mierneho tréningu.

16.05.2016 14:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Pri intenzívnom cvičení hrozí vyššie riziko úrazu.
debata

Experti však varujú, že cvičenie s vysokou intenzitou znamená aj vyššie nebezpečenstvo poranenia a nie je pre každého.

Výhovorky, že nemáte na fyzickú aktivitu dosť času a že nemôžete chodiť cvičiť alebo behať do parku, už neplatia. Skutočne stačí jedna minúta cvičenia, ale naozaj veľmi intenzívneho, a pozitívny efekt na naše telo je rovnaký ako pri tradičnom miernom cvičení v trvaní 45 minút. Výskum vedcov z McMasterovej univerzity v kanadskom Hamiltone zverejnil časopis Plos One.

Vedci rozdelili 27 mužov (pokus so ženami plánujú uskutočniť v budúcnosti) so sedavým zamestnaním na tri skupiny: prvá skupina cvičila intenzívne trikrát týždenne počas 12 týždňov. Druhá skupina cvičila počas rovnakého obdobia umiernene a tretia skupina bola kontrolná a vedci od nej nepožadovali, aby menila svoje zvyky. Cieľom štúdie bolo zistiť, či sú medzi dvoma druhmi cvičení rozdiely.

Cieľom štúdie bolo zistiť, či sú medzi intenzívnym a umierneným cvičením rozdiely.

Intenzívne cvičenie trvalo celkom desať minút, ktoré boli rozdelené takto: trikrát dvadsať sekúnd intenzívneho cvičenia na rotopede, medzi ktorým boli vždy dve minúty uvoľnenej jazdy, aby účastníci štúdie načerpali silu. Predtým mali dve minúty na rozohriatie a potom tri minúty na odpočinok. Cvičenie teda trvalo celkom desať minút, ale len jedna minúta bola venovaná skutočne intenzívnemu a vyčerpávajúcemu cvičenia.

Pri mierne zaťažujúcim cvičení šliapali účastníci štúdie na rotopede 45 minút miernym tempom a mali rovnaký čas na rozohriatie a vydýchnutie ako tí, ktorí cvičili intenzívne. Po 12 týždňoch cvičenia boli výsledky medzi týmito dvoma skupinami pokusných osôb veľmi podobné, pokiaľ ide o inzulínovú rezistenciu, kardiorespiračnú výkonnosť, glykemický index či vplyv na svaly a ďalšie parametre.

„Na metabolickej úrovni predurčuje vysoko intenzívne cvičenie oveľa vyšší EPOC efekt (spotreba kalórií po cvičení), a to vysvetľuje kladné pôsobenie, ktoré môže byť týmto typom telesnej aktivity dosiahnuté,“ vysvetľuje profesor na Parmskej univerzite Gianfranco Beltrami, prezident lekárskeho a antidopingového výboru IBAFV a expert na športové lekárstvo a kardiológiu. „Je však potrebné zdôrazniť, že cvičenie s veľmi vysokou intenzitou znamená aj väčšie nebezpečenstvo úrazu. Nie je teda pre všetkých, ale len pre tých, ktorí sú vo veľmi dobrej fyzickej kondícii.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #intenzívne cvičenie