Keď človeka trápi tlak. Atmosférický

Za posledný mesiac bolo podľa medicínsko-meteorologickej predpovede na Slovensku len šesť dní, počas ktorých prevládal priaznivý vplyv počasia – rizikový stupeň jeden. Naopak, dní s rizikovým stupňom tri, počas ktorých sa u meteosenzitívnych ľudí prejavujú príznaky ako bolesť hlavy, podráždenosť či ospalosť, bolo zaznamenaných až 21.

13.06.2016 14:00
žena, bolesť, hlava Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovensko predstavuje oblasť, v ktorej často dochádza k pomerne prudkým zmenám poveternostnej situácie. Na počasie a jeho obmeny reaguje veľká časť populácie. Niektoré údaje hovoria o tom, že takmer 70 % obyvateľstva je citlivých aj na nepatrné výkyvy počasia.

"Poveternostné deje vplývajú na fyzickú a psychickú pohodu zdravého jedinca a zároveň negatívne ovplyvňujú priebeh ochorení pohybového, nervového, srdcovo-cievneho, dýchacieho i zažívacieho systému organizmu. Meteosenzitivita môže prebúdzať skryté ochorenia, zhoršuje chronické zranenia a zvyšuje možnosť komplikácií,“ hovorí doktor Pavel Malovič.

Človeka citlivého na zmeny počasia začnú trápiť bolesti hlavy neraz skôr, ako sa zjavia mraky. Súčasne začne byť ospalý, ale pritom má problémy so zaspávaním. Najnepríjemnejšie sú prechody atmosférických frontov sprevádzané veľkými výkyvmi tlaku, vetrom, dažďom a búrkami. „U mnohých vyvolávajú zvýšenú citlivosť na bolesť, poruchy spánku, žalúdočné a črevné problémy. Niektorí ľudia sú zas viac podráždení, majú ťažkosti s koncentráciou a spomalené reakcie,“ vysvetľuje Malovič. Nadmernú citlivosť môžete zmierniť správnou úpravou jedálneho lístka.

Pri náhlej zmene počasia sa treba vyhýbať pitiu kávy a silného čaju. Prechodne je vhodné vylúčiť z potravy paradajky, syry s vyšším obsahom tuku a orechy, hovädzie aj bravčové mäso a nahradiť ich zeleninou a rybami. Ako nápoj sa odporúčajú šťavy z čerstvého ovocia a šípkový čaj. Neuškodí ani kúsok horkej čokolády so 70 % kakaa. Ak je tlaková níž, vhodné sú potraviny s vyšším obsahom magnézia (ryby, strukoviny, banány, figy).

Treba sa vyhnúť soleniu a pred spaním piť čaj z medovky. Optimálny prísun vitamínov a minerálov ovplyvňuje nielen fyziologické procesy v ľudskom organizme, ale aj psychickú pohodu a vyrovnanosť. Nervozitu a podráždenosť vyvoláva nedostatok vitamínov B1 a B3, k únave a pocitu vyčerpania prispieva nedostatočný príjem magnézia, vitamínu C a lecitínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #tlak #ochorenia #meteosenzitivita