Celozrnné potraviny môžu predĺžiť život

Že by sa konečne podarilo rozsúdiť spor o tom, či sú celozrnné zdravšie než bežné? Vedci analyzovali štúdie, na ktorých sa zúčastnilo takmer 800-tisíc ľudí, a došli k záveru, že tí, čo jedia veľa celozrnných potravín, majú nižšie riziko úmrtia na rakovinu alebo srdcovo-cievne ochorenia.

16.06.2016 13:00
celozrnné pečivo, srdce, zdravá strava Foto:
Celozrnné produkty podľa analýzy vedcov prospievajú najmä srdcu.
debata

Medzi výsledkami, ktoré zverejnili v odbornom časopise Circulation, bolo aj zistenie, že konzumáciou 16 gramov celozrnných obilnín ku každej porcii jedla sa riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby znížilo o deväť percent a na rakovinu o päť percent. Spomínaná dávka zodpovedá napríklad pol hrnčeku varenej hnedej ryže, vareným ovseným vločkám či jednému krajcu stopercentného celozrnného chleba.

Odborníci zhromaždili výsledky 14 dlhodobých štúdií, ktoré dokopy zahŕňali 786¤076 ľudí, pričom 97¤867 z nich počas výskumov zomrelo. Takmer 24-tisíc úmrtí zaznamenali v dôsledku srdcovo-cievneho ochorenia a vyše 37-tisíc úmrtí spôsobila rakovina. Desať skúmaných štúdií pochádzalo z USA, tri zo Škandinávie a jedna z Veľkej Británie, pričom všetky získavali údaje o príjme celozrnných obilnín formou dotazníkov. Podľa jedného z autorov spomínanej analýzy, Qi Suna z Harvard T. H. Chan School of Public Health v Bostone, aj napriek schopnosti celozrnných potravín znižovať riziko mnohých chronických ochorení nikto doteraz podobnú analýzu neurobil.

Vedci na základe daných výsledkov zhodnotili, že u účastníkov štúdií, ktorí celozrnné potraviny konzumovali najviac, sa v porovnaní s tými, čo ich jedli najmenej, znížilo riziko akéhokoľvek úmrtia o 16 percent, úmrtia na rakovinu o desať percent a smrti v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia až o 20 percent. „Vedecké dôkazy pozitívneho vzťahu medzi konzumáciou celozrnných obilnín a nižšieho rizika chronických ochorení a úmrtnosti sú dosť jasné,“ zhodnotil výsledky analýzy pre agentúru Reuters Anthony Fardet z univerzity vo francúzskom Auvergne, ktorý sa na projekte amerických kolegov nepodieľal.

Experti z American Heart Association, ktorá zastrešuje skôr menovaný časopis Circulation, odporúčajú nahradiť aspoň polovicu konzumovaných obilnín na celozrnné. Takými sú napríklad ovos alebo ovsené vločky, raž, jačmeň, kukurica či hnedá ryža. Odborníci ich odporúčajú jesť minimálne trikrát denne, čo však podľa autorov analýzy mnoho dospelých Američanov nerobí. Ich bežná dávka je podľa nich menej ako jedna porcia denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zdravá strava #srdcovo-cievne ochorenia #celozrnný chlieb