Nadváha podľa štúdie zhoršuje zdravie, ale aj skracuje život

Nadváha skracuje život. Podľa novej vedeckej štúdie je príčinou pätiny predčasných úmrtí v USA a sedminy v Európe. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí vo svete nadváhou 1,3 miliardy dospelých ľudí a ďalších 600 miliónov ľudí je obéznych.

14.07.2016 17:00
obezita, nadváha Foto:
Podľa údajov WHO je vo svetovej populácii obéznych 15 percent žien a 11 percent mužov.
debata

Emanuele Di Angelantonio, ktorý sa zúčastňoval na štúdii uskutočnenej Cambridgeskou univerzitou, povedal, že v priemere si ľudia s nadváhou skracujú očakávaný vek dožitia o jeden rok a obézni o tri. Väčšiemu riziku pritom čelia muži. „To súhlasí s predchádzajúcimi poznatkami, podľa ktorých je riziko diabetu, rezistencie na inzulín a ukladania tuku v pečeni u mužov vyššia než u žien,“ povedal Di Angelantonio.

Dobre zdokumentované je spojenie vysokej telesnej váhy s chronickými chorobami ako cukrovka, srdcové a dýchacie choroby, mŕtvica a rakovina. Doteraz ale nebola zodpovedaná otázka, či tučnota iba zhoršuje zdravie, alebo tiež zabíja.

Štúdia, ktorá teraz vyšla v odbornom časopise The Lancet, vyhodnocuje informácie o viac ako 10,6 milióna ľuďoch, ktorí sa za minulých 45 rokov zúčastnili 239 vedeckých štúdií v 32 krajinách. Z účastníkov týchto výskumov, ktorých zdravotný stav bol sledovaný v priemere 14 rokov, zomrelo 1,6 milióna osôb.

Zo všetkých účastníkov vedci v Cambridgi vylúčili fajčiarov, ľudí trpiacich chronickými chorobami už na začiatku výskumov a tých, ktorí zomreli v prvých piatich rokoch. Pole k detailnej analýze sa tak zúžilo na štyri milióny ľudí. Určili u nich index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý je považovaný za indikátor telesného tuku. Vypočíta sa z podielu váhy v kilogramoch a druhej mocniny výšky v metroch, pričom za normálne sú považované hodnoty do 25. Pole nadváhy je medzi hodnotou 25 a 30, miernej obezity medzi 30 a 35 a za ťažkú ​​obezitu sa považujú hodnoty nad 40.

Osoby s normálnym BMI mali menšie riziko predčasného úmrtia, teda smrti pred dosiahnutím veku 70 rokov. Úmrtnosť potom významne rástla podľa váhy, a to o 31 percent s každými piatimi bodmi BMI.

Predchádzajúce štúdie preukázali prudký nárast obezity vo svete za posledných 40 rokov – kým v roku 1975 bolo 105 miliónov obéznych ľudí, v roku 2014 už vyše 640 miliónov. Podľa údajov WHO je vo svetovej populácii obéznych 15 percent žien a 11 percent mužov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #detská obezita