Vírus zika sa vykynožiť nepodarí, no do troch rokov sa zničí sám

Vírus zika, ktorý je nebezpečný najmä pre tehotné ženy, do troch rokov stratí na sile aj bez intervencie človeka. Tvrdia to vedci v novej analýze publikovanej v odbornom žurnále Science.

18.07.2016 14:00
vírus zika Foto:
Vírus zika pod mikroskopom.
debata

Výskumníci však zároveň dodávajú, že existujúce kontrolné mechanizmy nie sú dostačujúce, aby zodpovedné orgány boli schopné vlastnými silami tento vírus eliminovať. Podľa nich však ďalších približne desať rokov nehrozí, že by sa epidémia ziky zopakovala.

Výskumníci z Imperial College v Londýne svoje tvrdenie podkladajú skúsenosťami s vývojom epidémií podobných vírusov, ako ten, čo spôsobuje horúčku dengue. „V našej štúdii sme použili všetky dostupné dáta, ktoré nám mohli pomôcť predvídať, ako sa bude toto ochorenie vyvíjať. Podľa našich analýz vírus zika nie je možné dostať pod kontrolu, no súčasná epidémia vyhorí sama v horizonte dvoch až troch rokov,“ uviedol profesor Neil Ferguson zo Školy verejného zdravia v Imperial College.

Ferguson viedol tím, ktorý vyvinul matematický model simulujúci pravdepodobný vývoj šírenia vírusu zika na základe dostupných údajov z Južnej Ameriky a údajov šírenia dengue a vírusu chikungunia. „Zika stratí na sile vďaka fenoménu získanej imunity. Zika nie je schopná napadnúť jedného človeka dvakrát, lebo telo si proti nej vytvorí protilátky. Epidémia sa tak postupne dostane do štádia, keď už vírus bude mať príliš málo ľudí, ktorých by mohol infikovať a šíriť sa ďalej. Vďaka nášmu modelu môžme povedať, že podobná epidémia sa nezopakuje minimálne najbližších desať rokov,“ povedal Ferguson.

Vírus zika je prenášaný moskytom druhu Aedes aegypti. No aj veľké štátne programy na vykynoženie týchto moskytov majú len veľmi limitovaný dosah. „Tento vírus je veľmi podobný dengue, ktorý prenášajú rovnaké moskyty. Predošlé skúsenosti s dengue nám ukázali, že kontrolovanie šírenia tejto infekcie je neskutočne obťažné. Okrem toho, so snahou kontrolovať šírenie ziky sa malo začať oveľa skôr, aby sa dostavili nejaké výraznejšie výsledky. V čase, keď sme si uvedomili rozsah a závažnosť tohto problému, bolo už príliš neskoro,“ dodal vedec.

Pokles počtu ľudí nakazených vírusom zika má však aj svoje negatívum. Veľmi to zťažuje práce na vývoji a testovanie vakcín pre prípad budúcej epidémie. Aj preto Ferguson a jeho tím vedcov vyzvali globálnu komunitu výskumníkov, aby urýchlene zvýšili svoju snahu v porozumení vírusu zika a získaní čo najviac informácií potrebných na vytvorenie účinných vakcín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #epidémia #horúčka dengue #vírus Zika #Aedes aegypti