Českí vedci objasnili jednu z príčin Alzheimerovej choroby

Medzinárodný tím vedcov, ktorí pôsobia v Ústave fyzikálnej chémie J. Heyrovského v Akadémii vied ČR, objasnil jednu z príčin Alzheimerovej choroby. Pomocou modernej mikroskopickej metódy, ktorú pre výskum tím vyvinul, zistil, na akom princípe fungujú molekuly tejto zákernej choroby.

18.07.2016 15:00
parkinson, alzheimer, mozog, hlava Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Objav môže do budúcnosti pomôcť lepšie pochopiť, ako choroba funguje, a prispieť k vývoju novej liečby, povedal vedúci vedeckého tímu, fyzikálny chemik Martin Hof.

Alzheimerova choroba je nevyliečiteľná. Ide o najzákernejšiu formu demencie. Počet pacientov stále rastie. Vo svete na ňu trpí okolo 44 miliónov ľudí. Vedci sa sústredili na objasnenie funkcie takzvaných lipidových molekúl. „Alzheimerova choroba je komplikovaný proces. Ešte nikto nevie, ako presne funguje,“ konštatoval Hof.

Uznávaný vedec nemeckého pôvodu pôsobí v Prahe už niekoľko rokov, ako sám hovorí, cíti sa Nemcom i Čechom zároveň. Rozmanitosť národností presadzuje aj pri práci. Jeho tím, ktorý tvorí Portugalčanka, Turek a Čech, nadviazal na už známy poznatok, že Alzheimerovu chorobu spôsobuje zhlukovanie, čiže agregácia peptidov v mozgu, kvôli ktorým sa mozgová hmota poškodzuje. Peptidy sú organické zlúčeniny zložené z aminokyselín, lipidy sú tuky.

Bunková membrána neurónu sa proti tomuto zhlukovaniu peptidov podľa Hofa prirodzene bráni. „My vďaka nášmu výskumu ale teraz vieme, že sa bráni pomocou cukrových lipidov,“ povedal. S pribúdajúcim vekom u človeka dochádza k poklesu počtu týchto cukrových lipidov, čo môže Alzheimerovu chorobu rozvinúť. „Keď sa pozrieme na mozog pacienta, ktorý zomrel na Aazheimera, a pacienta, ktorý zomrel na niečo iné, je vidieť, že osoba s alzheimerom mala menej percent cukrových lipidov,“ vysvetlil výsledok výskumu. Vďaka lepšiemu experimentálnemu výskumu než bol doteraz, ukázal Hofov tím, že cukrové lipidy dokážu nebezpečné zhlukovanie peptidov zastaviť.

„Jednu cestu, ktorá je spojená s Alzheimerovou chorobou, tak môžeme trošku spomaliť,“ tvrdí o výskume portugalská členka tímu Mariana Amarová. Hofov tím musí výsledky ešte preukázať na vzorkách pacientov z Experimentálnej neurobiológie Národného ústavu duševného zdravia. Nádej na dobrý výsledok má však podľa neho veľkú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #výskum #Alzheimerova choroba #duševné choroby