Robot Charlie je novým priateľom detí s cukrovkou

Ruben si vo svojich siedmich rokoch už vie zmerať glykémiu a vypočítať, koľko sacharidov má pohár mlieka. To všetko dokáže vďaka svojmu novému priateľovi, robotovi, píše agentúra AFP.

18.07.2016 10:58
debata

„Čo máš robiť, keď cítiš, že máš hypoglykémiu?“ pýta sa svojím mechanickým hlasom malý červenobiely robot, keď sa s ním chlapec hrá na hypoglykémiu, pokles hladiny cukru v krvi. S robotom, ktorý hovorí a tancuje, sa Ruben, u ktorého bola cukrovka zistená pred rokom, učí vypočítať si údaje, ktoré mu môžu zachrániť život.

Charlie, ktorý je plodom súčinnosti zdravotníkov, expertov na robotiku a univerzít z Holandska, Talianska, Nemecka a Británie, sa čoskoro môže stať pomocníkom mnohých detí postihnutých cukrovkou prvého typu. V Holandsku je okolo 6 000 mladých diabetikov a na túto chorobu tu každoročne zomrie najmenej jedno dieťa.

„Choré dieťa a jeho rodina musia na chorobu myslieť bez prestania,“ vysvetľuje Gert Jan van der Burg, pediater z nemocnice Gelders Vallei v meste Ede v centrálnej časti Holandska. Oslava narodenín, návšteva fast-foodu, športová aktivita či obyčajné hranie videohier môže totiž veľmi rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi.

U osoby trpiacej cukrovkou prvého typu nedokáže pankreas produkovať inzulín, hormón potrebný pre vstup cukru do väčšiny buniek. Namiesto toho, aby cukor v bunkách bol zdrojom energie, hromadí sa v krvi a uniká do moču. Jediným spôsobom, ako túto chorobu kontrolovať, je pravidelné užívanie inzulínu.

Rodičia, ale aj samotné deti, teda musia stále vypočítavať obsah cukru v krvi či príjem sacharidov. Chyba v dávkovaní inzulínu môže viesť ku kóme.

Doteraz dostalo 40 detí v Holandsku nového priateľa Charlieho v rámci testovania projektu, ktorý zároveň prebieha v Taliansku a ktorý financuje Európska únia. Robot je koncipovaný pre deti od siedmich do štrnástich rokov.

Tvorcovia Charlieho chcú takisto vyvinúť nový typ robota, ktorý by deťom pomáhal vysporadúvať sa s chorobou, učil ich, čo je to cukrovka a aký na ňu majú vplyv šport a výživa, vysvetľuje Mark Neerincx z Technickej univerzity v Delfte.

Projekt nazvaný Osobný asistent pre zdravý životný štýl vyvíja holandská organizácia pre aplikovaný výskum (TNO) a jej talianski a nemeckí kolegovia, delftská univerzita a Imperial College v Londýne.

Deti postihnuté ťažkou záťažou choroby sú si vedomé, že sa líšia od svojich rovesníkov. Robotovi môžu zverovať svoje pocity a opisovať mu svoje skúsenosti.

„Charlie je dobrý, dáva mi otázky, ktoré sa ma týkajú,“ usmieva sa desaťročná Sofiya Boyuksimseková, u ktorej bola cukrovka zistená pred dvoma rokmi.

Robot, ktorý je v testovacej fáze, má vedieť vyhodnocovať potreby dieťaťa a jeho rodičov a konverzovať s nimi. „Nielen, že deti chcú vedieť viac o cukrovke, ale hlavne chcú s robotom hovoriť o tom, čo ich zaujíma,“ zdôrazňuje Olivier Blanson z holandskej organizácie pre aplikovaný výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #robot #hypoglykémia