Čo robiť proti nespavosti uprostred noci

Ide o frustrujúcim spôsobom bežný scenár. Ľahko človek zaspí v čase, keď si večer ide ľahnúť, len aby ste sa zobudil o druhej alebo o tretej hodine ráno.

21.07.2016 14:00
spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ,... Foto:
Vstávanie uprostred noci je často reakciou organizmu na stres.
debata

Až po polhodine alebo viac pozerania do stropu sa konečne znovu podarí zaspať. Táto nespavosť uprostred noci sa občas stane prakticky každému. Podľa lekárov ide o bežnú reakciu na stres.

No pre značný počet ľudí sa tento problém môže zmeniť na chronickú poruchu. Vlastne je tento druh nespavosti úplne najbežnejší – ešte častejší, ako problémy so zaspávaním.

Podľa vedeckých štúdií má symptómy niektorého druhu nespavosti asi tridsať percent všetkých dospelých ľudí vo vyspelých krajinách. Chronická nespavosť je všeobecne definovaná ako problém so spánkom najmenej trikrát týždenne počas troch mesiacov a viac. To, či sa z občasného problému s nespavosťou uprostred noci stane chronický problém, do značnej miery závisí aj od toho, ako na nočné prebudenie človek zareaguje. Lekári ponúkajú niekoľko prekvapujúco jednoduchých rád, ako nespavosť ešte nezhoršiť.

Chronické problémy so zaspávaním sú podľa lekárov často spojené so stresom a úzkosťou. Budiť sa príliš zavčasu je, naopak, často spojené s depresiou.

Údajne treba používať zatemňovacie závesy alebo rolety. Ak sa prebudíte, pretože sa vám chce ísť na toaletu, nerozsvecujte veľké svetlo, ale len nočnú lampičku alebo baterku. Ak ste úplne prebudení, vstaňte – nezostávajte ležať v posteli, kde by ste sa len prevracali zo strany na stranu. Robte chvíľu niečo upokojujúce, ako je pletenie alebo lúštenie sudoku. Vyhýbajte sa počítaču alebo smartfónu.

Chronické problémy so zaspávaním sú podľa lekárov často spojené so stresom a úzkosťou. Budiť sa príliš zavčasu je, naopak, často spojené s depresiou. Prebúdzanie uprostred noci môžu spôsobovať aj niektoré zdravotné problémy, ako je spánkové apnoe, chronická bolesť alebo refluxná choroba pažeráka. V neskoršom veku potom môžu ženy budiť návaly tepla spojené s menopauzou a mužov zase časté močenie spojené s ťažkosťami prostaty.

Najlepšia vec, ako predísť ďalšiemu prebudeniu uprostred noci, je nerobiť nič, radia lekári. Nesnažte sa si pospať. Nedávajte si „šlofíka“ cez deň. Nechoďte nasledujúci večer do postele skôr. Ak ste nasledujúci deň po čiastočne prebdenej noci ospalejší, je lepšie únavu zahnať kofeínom, ako spánkom cez deň.

Ďalším dôležitým pravidlom pre neskoré nočné prebudenie je nejesť. Odolajte nutkaniu strčiť hlavu do chladničky a niečo malé si zahryznúť, pretože to by vás mohlo nasledujúcu noc opäť prebudiť – a potom ďalšie a ďalšie, až sa z jednorazovej príhody stane chronická ťažkosť. A okrem toho to môže prispievať k nadváhe. Ak si po nočnom prebudení chcete pustiť televíziu, nasaďte si slnečné okuliare. Vďaka tomu sa stlmí svetlo z prijímača, ktoré by mohlo narušiť váš systém vnútorných hodín – a opäť spustiť cyklus chronickej spánkovej poruchy.

Dôležité je vyhnať z hlavy všetky znepokojujúce myšlienky – napríklad si pri prebudení uprostred noci spočítať, o koľko hodín budete musieť vstávať, pretože to môže vyvolať veľa úzkosti brániacej v ďalšom spánku. A niekedy pomôže aj jednoduchá analýza podmienok, v ktorých človek spí – a vylúčenie všetkých rušivých zdrojov hluku či nepohodlia. Tým môžu byť napríklad aj psy či mačky zvyknuté spať s vami v posteli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #nespavosť