Parašutista v USA zoskočil bez padáku z výšky 7620 metrov

Parašutista Luke Aikins prekonal doterajší rekord, keď v južnej Kalifornii zoskočil bez padáku z výšky 7 620 metrov a následne pristál v sieti. Informovala o tom agentúra Reuters.

31.07.2016 09:36
debata (20)

Štyridsaťdvaročný odvážlivec má na svojom konte už 18 000 zoskokov. Najnovší rekord sa uskutočnil v Simi Valley. Sieť, v ktorej pristál, mala rozmery 30 krát 30 metrov.

„Aikinsov skok predstavuje vyvrcholenie jeho 26-ročnej kariéry. Ide zároveň o jeho osobný a svetový rekord, pokiaľ ide o zoskok z najväčšej výšky bez padáku či wingsuit,“ uviedol parašutistov hovorca Justin Aclin. Wingsuit je oblek s nosnými látkovými plochami, ktoré umožňujú kĺzavý let.

„Klamal by som, keby som tvrdil, že nie som nervózny,“ zveril sa Aikins ešte predtým, ako najnovšie rekord pokoril. Po dopade na chrbát trvalo len krátko, kým organizátori sieť spustili nadol a Aikins mohol objať svoju ženu Monicu, ktorej sa podľa americkej tlače veľmi uľavilo.

Príprava na skok trvala 18 mesiacov. Ešte do poslednej chvíle, keď už lietadlo s parašutistom stúpalo do potrebnej výšky, to pritom vyzeralo, že Aikins bude musieť mať preventívne padák. Tesne pred akciou však dostal povolenie skočiť bez neho.

Aikins povedal, že skok s padákom by bol oveľa nebezpečnejší, lebo padák by mu zabránil zaujať najlepšiu pozíciu pre dopad v rýchlosti 240 kilometrov za hodinu. „Takmer sa vznášam, je neuveriteľné, čo sa stalo. Bolo to úžasné,“ povedala Aikins po skoku.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #parašutista