Najstaršiu ľudskú kosť s rakovinou objavili v JAR

Najstaršiu ľudskú kosť s dokladom rakoviny objavil medzinárodný tím bádateľov v jaskyni Swartkrans neďaleko Johannesburgu. Referoval o tom server BBC. Nález podľa vedcov ukazuje, že rakovina nie je záležitosťou modernej spoločnosti, ako sa niektorí domnievajú.

01.08.2016 13:00
debata

Nádor bol objavený na prste pravekého človeka starého asi 1,7 milióna rokov. Tento človek patril podľa vedcov buď k raným homininom druhu človek pracujúci, alebo k druhu Parantrop robustus. Tumory boli na iných fosíliách objavené už predtým – k tým najstarším patrí napríklad kosť chorvátskeho neandertálca, ktorý žil asi pred 120-tisíc rokmi. O novom objave informovali vedci v časopise South African Journal of Science s tým, že priehlavková kosť vykazovala osteosarkóm – pomerne vzácny zhubný typ nádoru kosti. Vedci dúfajú, že tento nález pootvorí dvere k pochopeniu vzniku tohto nádoru.

„Moderná medicína má tendenciu predpokladať, že rakovina a nádory u ľudí vznikli v dôsledku moderného životného štýlu. Naša štúdia ukazuje, že tieto choroby sa objavili u našich predkov milióny rokov predtým, než vznikla moderná priemyselná spoločnosť,“ povedal podľa BBC jeden z bádateľov Edward Odes. Patrick Randolph-Quinney však pripustil, že súčasný západný životný štýl zvyšuje riziko niektorých druhov nádorov, ako napríklad rakovinu konečníka a pečene pre nadmernú konzumáciu alkoholu alebo rakovinu pľúc pre fajčenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #rakovina #predkovia #ľudská kosť