Viac ako tretina populácie trpí metabolickým syndrómom. Ide o zhluk závažných rizikových faktorov, medzi ktoré patrí obezita, dyslipidémia (zvýšené množstvo tukov v krvi), vysoký krvný tlak a inzulínová rezistencia (hyperglykémia). Je to prosto viacero rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení, ktoré majú spoločnú príčinu – nedostatočnú odpoveď organizmu na inzulín. Za najvýraznejšiu príčinu metabolického syndrómu sa považuje obezita.
Slovenskí vedci sa rozhodli otestovať kvalitné slovenské červené víno alibernet, resp. jeho dealkoholizovaný koncentrát. Experimentovali na modeli potkanov SHR-cp, ktorý sa najviac približuje ľudskému metabolickému syndrómu. Zaujímal ich vplyv vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, ako aj na niektoré prozápalové markery v srdci a aorte.
Zistili, že podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína alibernet významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi pri SHR-cp potkanoch. Zároveň toto podávanie znížilo nárast prozápalových markerov v aorte aj v srdci. Tento účinok môže podľa Oľgy Pecháňovej z laboratória neuro-kardiovaskulárnych interakcií predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém.