Jeden liek by mohol vyliečiť tri choroby chudobných

Jediný liek má podľa nových zistení potenciál vyliečiť tri ochorenia, ktoré postihujú najmä ľudí v najchudobnejších častiach sveta. Ide o Chagasovu chorobu, spavú chorobu a leishmaniózu. Tieto parazitické infekcie spôsobujú tri veľmi podobné parazity, a preto existovala nádej, že sa podarí nájsť jeden liek na všetky tri ochorenia.

22.08.2016 14:00
20-foto-4x Foto:
Parazit Trypanosoma brucei (modrý), ktorý spôsobuje spavé ochorenie.
debata (1)

Medzinárodnému tímu vedcov sa to podarilo a svoj objav publikovali v žurnále Nature. Účinnosť lieku bola zatiaľ potvrdená len na zvieratách, no čoskoro by sa mali začať aj klinické testy na pacientoch.

Spolu tieto tri infekcie nakazia každý rok okolo dvadsať miliónov ľudí a 50-tisíc im podľahne. Už aj teraz na tieto choroby existujú lieky, ale sú veľmi drahé, toxické a musia sa podávať vnútrožilovo, čo je v chudobných oblastiach nepraktické.

Vedci v rámci výskumu otestovali tri milióny látok vyrábaných farmaceutickou spoločnosťou Novartis a našli také, ktoré v laboratórnych podmienkach zabíjali viacero druhov parazitov. Najsľubnejšia z nich následne prešla tisíckami modifikáciami, vďaka čomu sa stala 20-násobne účinnejšou. Dostala kódové označenie GNF6702 a v myšiach dokázala účinne bojovať s tromi druhmi parazitov, ktoré spôsobujú tri spomínané parazitické infekcie.

„Špeciálne (na tej látke) je, že je účinná na všetky tri parazity. Je to prvýkrát, čo sa niečo také podarilo,“ povedala Elamrie Myburghová z Univerzity v Yorku pre BBC News. „Pre mňa je to samozrejme veľká vec. Som v tomto odbore, aby som k niečomu prispela, našla liek a teraz tvrdo pracujeme na tom, aby sa dostal medzi ľudí. Dosiaľ bolo ťažké nájsť peniaze na výskum lieku, lebo tieto choroby napádajú veľmi chudobnú, ale pritom rozsiahlu časť populácie.“

Nový liek funguje tak, že útočí na proteazómy parazitov, čo sú proteínové komplexy, ktoré slúžia na degradáciu nepotrebných alebo poškodených proteínov. Dôležité pritom je, že proteazómy normálnych buniek v organizme neútočia. Napriek tomu vedci zostávajú opatrní, lebo nakoniec predsa len bude potrebné vyvinúť tri rozličné lieky na tieto tri parazitické infekcie. „Možno liek tri v jednom nie je úplne najlepšia stratégia,“ povedal Richard Glynne z Genomického ústavu výskumnej nadácie Novartisu. „Biológia týchto ochorení je rozdielna. Napríklad parazit spavej choroby útočí na mozog, takže by bolo nutné, aby liek tri v jednom bol schopný sa do mozgu dostať,“ dodal.

Tri parazitické infekcie

  • Spavé ochorenie alebo africká trypanozomiáza je ochorenie zapríčinené prvokom Trypanosoma brucei a prenášané muchou tse-tse. Choroba je endemická v rozsiahlej oblasti subsaharskej Afriky zasahujúcej 30 štátov, čo je približne 60 miliónov ľudí. V záverečnom štádiu ochorenia dochádza k halucináciám a výbuchom zúrivosti a totálnemu rozloženiu spánkového cyklu.
  • Chagasova choroba známa aj ako americká trypanozomiáza je onemocnenie spôsobené prvokom Trypanosoma cruzi, ktoré je prenášané pohryzením dravými krvilačnými plošticami. Ochorenie sa vyskytuje len v Amerike, najmä v chudobných rurálnych oblastiach Mexika a Strednej a Južnej Ameriky. Liečba účinkuje len v počiatočnej fáze ochorenia a očkovacie látky neexistujú.
  • Leishmanióza je súborný názov pre parazitické ochorenia spôsobené prvokmi z rodu Leishmania, ktorých prenos na človeka prebieha uštipnutím bodavého hmyzu rodu Phlebotomus a Lutzomyia, ktorý žije v lesnatých územiach tropického a subtropického pásma. Liečba je komplikovaná, často neúspešná, a to pre závažnosť choroby a vysokú cenu a nedostupnosť liekov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #parazity #infekčné choroby