Kinetóza vzniká, lebo mozog je "otrávený"

Kinetóza, teda nevoľnosť z pohybu pri cestovaní autom, autobusom či lietadlom, trápi nielen deti, ale aj dospelých. Vedci zatiaľ presne nevedia, prečo niektorí ľudia kinetózou trpia a iní nie. Dean Burnett z Cardiffskej univerzity však tvrdí, že mozog prijíma zmiešané signály a reaguje na to tak, akoby telo bolo otrávené. No a telo na otravu reaguje zvracaním.

07.09.2016 14:00
kineóza, auto, nevoľnosť Foto:
Pri kinetóze sa mozog nevie rozhodnúť, či je v pokoji alebo v pohybe a telo reaguje, akoby bolo otrávené.
debata (1)

Príčinou kinetózy je orgán rovnováhy nachádzajúci sa v strednom uchu, ktorý registruje všetky zmeny súvisiace s polohou ľudského tela. Ak mozog dostane od zmyslových orgánov hlásenie o určitom pohybe (alebo absencii pohybu) a od orgánov rovnováhy dostane hlásenie o celkom inom pohybe, zostane dezorientovaný a začne telu vysielať zmätené signály. Skrátka mozog sa nevie rozhodnúť, či človek sedí, alebo sa pohybuje.

„Mozog dostáva zmiešané informácie. Svaly a oči mu hovoria, že nie sme v pohybe. Signály z orgánu rovnováhy v strednom uchu mu však tvrdia, že sme v pohybe. Samozrejme, oba tieto signály nemôžu byť správne, a tak je mozog zmätený,“ povedal Burnett pre Huffington Post. „Takže mozog si v podstate myslí, že sa deje niečo zlé, organizmus bol otrávený a bráni sa naštartovaním dávivého reflexu,“ pokračuje neurológ. Z evolučného pohľadu jediné, čo spôsobuje zmiešanie signálov, respektíve ich nezhodu, je otrava jedom či neurotoxínmi.

Čítanie počas cestovania môže mozog pomýliť ešte viac. Slová na stránkach sa javia pevné, a tak čítanie môže symptómy nevoľnosti z pohybu ešte zhoršiť. Údajne je najlepšie pri kinetóze počúvať hudbu a pri pohľade z okna sa zamerať na horizont.

Ako predchádzať kinetóze?

  • Pred cestou sa dobre vyspite.
  • Necestujte nalačno (prázdny žalúdok reaguje citlivejšie), ale neprejedajte sa a zrieknite sa veľmi sýtych a ťažko stráviteľných je­dál.
  • Nepite alkohol a šumivé nápoje. Odporúča sa popíjať riedené ovocné šťavy.
  • Nefajčite.
  • Nečítajte.
  • Nepozerajte sa z bočného okienka; ak je to možné, seďte vo vozidle vpredu a pozerajte sa pred seba. V lietadle sú najmenšie výkyvy takisto v prednej časti a na lodi je najmenej pohyblivá stredná časť dolnej paluby.
  • Nepohybujte priveľmi hlavou, oprite sa a pokúste sa zdriemnuť.
  • Ak si môžete vybrať, cestujte radšej v noci, keď zrak viac-menej odpočíva.
  • Pri prvých náznakoch nevoľnosti si v aute či autobuse otvorte okienko a sústredene, pomalými nádychmi a výdychmi, zhlboka dýchajte (nosom). Potom sa napite vody.
  • Užite pred cestou liek proti kinetóze.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #pohyb #nevoľnosť #kinetóza