Náruživé hranie on-line hier ešte neznamená závislosť

On-line hry, pri ktorých ľudia trávia aj desiatky hodín týždenne, nie sú z hľadiska závislosti zďaleka také nebezpečné, ako sa niekedy usudzuje. Psychológovia z Masarykovej univerzity po skúmaní dát 9¤500 hráčov zistili, že známky skutočnej závislosti sa objavujú len relatívne zriedkavo. Zároveň však upozorňujú, že ak niekto závislý je, môže byť liečba zložitá, pretože ide o nový a špecifický jav.

12.09.2016 14:00
hry, závislosť, online, počítač, Foto:
Závislosť od hier zrejme pribudne ako nová psychiatrická diagnóza.
debata

On-line hry umožňujú prostredníctvom internetu konfrontáciu alebo spoluprácu s inými skutočnými hráčmi, nielen s umelou inteligenciou počítača. Z výskumu medzi členmi hernej komunity vyplýva, že hry môžu zlepšiť náladu alebo uľaviť od starostí, rovnako ako knihy, hudba a televízia. „Hry samotné môžu za vznik závislosti minimálne. Ak sa niekto do problémov dostane, je to skôr preto, že na to mal psychologické predpoklady. Nie preto, že by hrám nešlo odolať,“ uviedol vedúci vedeckého tímu Lukas Blinka.

Tiež obavy, že hráči prenesú násilné činy z počítačovej obrazovky do ulíc, je vraj potrebné mierniť. „Hra užívateľa nijako neovláda. Ak sa niečo také stane, dotyčný by to veľmi pravdepodobne urobil aj bez toho, že by zlé veci videl v počítači,“ domnieva sa Blinka. Pobyt vo virtuálnej realite hry niekedy pomáha prekonať zložitú životnú situáciu, napríklad keď mladí ľudia prechádzajú z jedného stupňa školy na druhý a ich sociálne okolí sa zmení. Až nadmerný a dlhodobý pobyt pri počítači môže uškodiť sociálnemu životu a zdraviu, ktoré môže utrpieť nedostatkom čerstvého vzduchu a pohybu. Ani vtedy však ešte nutne nemusí ísť o závislosť.

Psychológovia budú v skúmaní náruživých hráčov pokračovať. Preto hľadajú takých, ktorým ich koníček už prerástol cez hlavu a chcú sa liečiť, prípadne sa už liečia. Pretože závislosť od hier zrejme pribudne ako nová psychiatrická diagnóza, chcú výskumníci svojou prácou pomôcť nielen závislým hráčom samotným, ale aj terapeutom, ktorí ešte len hľadajú vhodné spôsoby liečby. Záujemcovia o účasť v ďalšej fáze výskumu sa môžu hlásiť na e-mail lukasblinka@gmail.com.

Nové typy závislostí skúma viac akademických pracovísk v Česku. Odborníci z 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej tento týždeň uviedli, že až päť percent detí v Česku je závislých od hrania počítačových hier, chytrých telefónov či sociálnych sietí, prípadne majú s ich používaním vážny problém.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #hry #hranie hier #online hra