Ako môže veda pomôcť roztriediť ponožky

Je to prácna úloha - roztriediť a správne pospájať všetky ponožky vo veľkej hromade vypranej bielizne. Človeka pritom prepadne neodbytný pocit, že časť ponožiek zmizla, časť záhadne pribudla a rozhodne nie je možné ich spárovať dohromady.

13.09.2016 06:00
ponožky, triedenie, štipce Foto:
Dobré je začať aspoň s predbežným triedením už pri vešaní vypratých ponožiek.
debata

Teraz však existuje algoritmus, ktorý sľubuje, že vás premení na výkonný stroj na triedenie ponožiek.

Ľudia najčastejšie volia taký spôsob, že vytiahnu z hromady bielizne jednu ponožku a k nej sa snažia nájsť partnera. Triedenie touto metódou však môže byť zdĺhavé; pokiaľ teda nie ste majiteľom iba jedného páru ponožiek, čo by bolo výhodné z hľadiska triedenia, ale o dosť problematickejšie vzhľadom na osobnú hygienu.

Pridanie každého nového páru veci sťažuje a komplikuje dvoma rôznymi spôsobmi: Po prvé – musíte roztriediť viac ponožiek. A po druhé – každá ponožka, ktorú sa snažíte spárovať, pláva vo veľkom mori ostatných, doteraz opustených ponožiek.

Dva páry zaberie spárovať priemerne štyrikrát dlhšie ako jeden pár. Päť párov potrvá 25-krát dlhšie a 100 párov 10-tisíc krát dlhšie, uvádza počítačový odborník a spoluautor knihy Algorithms to Live By (Algoritmy, podľa ktorých sa dá žiť), profesor Brian Christian. V tejto knihe sa spoločne s druhým autorom Tomom Griffithom snaží dokázať, že technika počítačovej vedy môže ľuďom pomôcť zvládnuť každodenné situácie logickým a efektívnym spôsobom. A to vrátane triedenia ponožiek.

Navrhujú preto, aby sa človek na algoritmus pozeral ako na recept. Teda ako na procedúru opísanú krok za krokom, ktorá vedie ku konkrétnemu výsledku. Len namiesto uvareného jedla dostanete úhľadne zložené páry ponožiek.

V prípade haldy ponožiek odporúča Christian algoritmus zvaný priehradkové radenie. „Základnou myšlienkou priehradkového radenia je, že chcete vytvoriť rôzne kategórie – napríklad podľa farby. Takže začnete tým, že rozdelíte všetky ponožky do skupín podľa farieb. Vznikne vám kôpka sivých ponožiek, čiernych ponožiek a bielych ponožiek,“ vysvetľuje.

Potom si vyberiete nejakú inú vlastnosť – napríklad ich dĺžku. A v podstate s každým ďalším triedením zmenšujete veľkosť svojho problému – teda roztriedenie ponožiek. Keď z veľkej hromady urobíte niekoľko menších, sú ľahšie zvládnuteľné.

Ale čo keď sa pokúsite tento problém úplne obísť a kúpite si veľkú hromadu identických, čisto čiernych ponožiek, aby ste ich už nikdy nemuseli triediť? Možno sa vám to podarí – a možno po niekoľkotýždňovom praní zistíte, že sa vám v bielizni začali objavovať podivné nepárne ponožky, ktoré s ostatnými neladia. Dôvodom je, že sa ponožky farbia po várkach a nemusia byť nutne vyrobené z rovnakej vlny či priadze. Niektoré tak začnú strácať farbu rýchlejšie než iné, hoci boli pri zakúpení totožné. A znovu skončíte pri náročnom triedení, len tentoraz s tým rozdielom, že sa budete snažiť spárovať ponožky podľa mierne odlišného odtieňa vyblednutej čiernej či sivej farby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #algoritmus #ponožky