Belgická klinika získala 3-tisíc anglických mozgov

Psychiatrická klinika v belgickom meste Duffel získala z Veľkej Británie kurióznu zbierku - asi tritisíc konzervovaných ľudských mozgov. Podľa riaditeľa jej výskumu ide o najväčšiu zbierku mozgov psychiatrických pacientov na svete.

19.09.2016 16:00
mozog, človek Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Mozgy zosnulých zhromažďoval vyše štyridsať rokov britský lekár, v Londýne však už na ne nemali miesto, a tak ich ponúkli zahraničným klinikám.

„Je to najväčšia dostupná zbierka mozgov psychiatrických pacientov, pokiaľ viem,“ uviedol riaditeľ výskumu kliniky v Duffel Manuel Morrens. Podľa neho je teraz v Belgicku veľmi ťažké, až takmer nemožné, zohnať vzorky tkanív zosnulých pacientov, vzhľadom na prísne etické normy.

Morrensovi kolegovia budú vzorky skúmať spolu s lekárskou fakultou Antverpskej univerzity. Špecializovať sa chcú na depresiu a schizofréniu. Jednou z výhod tejto zbierky je podľa Morrensa aj to, že exempláre nie sú dotknuté užívaním liekov, ktoré sa používajú dnes. Britský neuropatológ John Corsellis totiž mozgy zbieral od roku 1951 do polovice deväťdesiatych rokov. „Súčasný výskum je zvyčajne sťažený skutočnosťou, že skúmané mozgy boli odobrané zosnulým pacientom, ktorí dostávali lieky. Teraz budeme môcť skúmať chorobu v jej čírej forme,“ uviedol s nadšením Morrens.

Pôvodná Corsellisova zbierka tvorila okolo 8 500 mozgov. Belgickí lekári si z nej vzali len tkanivá tých pacientov, ktorí trpeli depresiou či schizofréniou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zbierka #psychiatrický pacient