Oplodnenie tromi rodičmi má brániť prenosu ťažkých ochorení

Deti s predispozíciami na vzácne vrodené ochorenia by sa už mohli rodiť zdravé. Pomôcť má nová technológia nazvaná mitochondriálne darcovstvo. Takto narodené deti by mali DNA okrem matky a otca aj od darkyne zdravých mitochondrií, ale zároveň aj šancu na dlhý život. Dôkazom je teraz už päťmesačný chlapček, ktorý by sa inak narodil s neliečiteľným Leighovým syndrómom a pravdepodobne by sa nedožil viac ako päť rokov.

29.09.2016 12:00
lekár, doktor, manželia, rodičia Foto:
Oplodnenie s využitím mitochondrií od tretej osoby má pomôcť k počatiu detí bez genetických chorôb prenosných od rodičov.
debata (5)

Umelé oplodnenie je v súčasnosti už bežná záležitosť, no nová technika využitia drobnej časti genetického kódu od tretej osoby stále vyvoláva etické otázky. Americkí lekári sa však rozhodli novú technológiu vyskúšať, aby zabránili prenosu vzácneho genetického ochorenia z matky na dieťa.

Podľa odborníkov tento počin by mohol priniesť lekárom nové možnosti a pomôcť rodinám, ktoré by inak nemohli mať zdravých potomkov. Zároveň však podľa týždenníka New Scientist upozornili, že technika mitochondriálneho darcovstva je len v začiatkoch a vyžiada si ešte rozsiahle a precízne testovanie. Nie je to však prvýkrát, čo prišlo na svet dieťa s DNA od troch ľudí. Prvé úspechy boli zaznamenané ešte na konci 90. rokov. Teraz vyskúšaná technológia je však úplne nová a so značným prísľubom do budúcnosti.

Mitochondrie sú drobné štruktúry vnútri buniek, ktoré menia potravu na energiu. Niektorí ľudia však majú v mitochondriách skryté genetické chyby, ktoré prenášajú na svoje deti. V prípade tejto konkrétnej rodiny z Jordánska išlo o Leighov syndróm. Matka pre toto dedičné genetické ochorenie už musela pristúpiť k štyrom potratom. Dve deti sa jordánskemu páru narodili živé, no jedno zomrelo ako šesťročné a druhé ako 8-mesačné. Práve takýmto rodinám by chceli vedci novou metódou oplodňovania pomôcť. Americkí vedci preto odcestovali do Mexika, kde nemajú zákony, ktoré by takéto zákroky zakazovali.

Leighov syndróm

  • Postihuje asi jedno zo 40-tisíc detí a zvyčajne sa prejaví už počas prvého roku života.
  • Príznaky ochorenia zahŕňajú zvracanie, hnačky a problémy s prehĺtaním. Neskôr prichádza k poškodeniu mentálnych funkcií.
  • Spolu ide o mutáciu až na 75 génoch a následnú tvorbu poškodeného tkaniva v mozgu dieťaťa.

Technológia mitochondriálneho darcovstva spočíva v tom, že sa vyberie zdravé jadro vajíčka od matky a zdravé mitochondrie z vajíčka darkyne. Ich spojením vznikne vajíčko s DNA a jadrom od matky a zdravými mitochondriami od darkyne a následne môže byť oplodnené spermiami od otca. Výsledkom je novorodenec, ktorý má 99,9 percenta DNA od rodičov a 0,01 percenta DNA od darkyne mitochondrií. Mitochondriálna DNA však zásadne neovplyvňuje výzor dieťaťa, či už sa to týka farby očí, pokožky, alebo vlasov. Všetky tieto charakteristiky dieťa zdedí od matky a otca.

Americký tím vedcov viedol John Zhang z New Hope Fertility Centre v New Yorku, ktorý priznal, že táto technológia je iba v začiatkoch a že aj jeho tím vytvoril spolu päť embryí, no len jedno sa vyvíjalo normálne. Odborníci z oblasti reproduktívnej medicíny sú preto zatiaľ zdržanliví. Britská BBC uviedla, že niektorí sa pozastavili nad tým, či zverejnenie tohto úspešného príbehu nemá len zakryť nevydarené pokusy, o ktorých sa však už verejnosť nedozvedela. Zhang na to reagoval, že bližšie informácie o procedúre poskytne v októbri na konferencii Americkej spoločnosti pre reprodukčnú medicínu.

David King z organizácie Human Genetics Alert kritizoval už samotné rozhodnutie vedcov: „Je neprijateľné, že sa jednoducho rozhodli ísť do Mexika a ignorovať opatrný prístup amerických regulačných orgánov. Asi si myslia, že všetko vedia lepšie,“ vyhlásil pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #genetické ochorenie