Nobelovu cenu udelili za recykláciu v bunkách

Bunky sú schopné rozložiť a recyklovať nežiaduci materiál vo svojom vnútri a tým predchádzať vzniku mnohých ochorení. Proces zvaný autofágia ešte v 90. rokoch minulého storočia detailne skúmal japonský biológ Jošinori Ósumi, ktorý za to tento rok získal Nobelovu cenu za medicínu alebo fyziológiu. Nobelova komisia ocenila najmä to, že tento výskum výrazne prispel k pochopeniu ochorení, ako je cukrovka druhého typu, rakovina alebo Parkinsonova choroba.

03.10.2016 12:01 , aktualizované: 04.10.2016 12:53
Jošinori Ohsumi Foto: ,
Nobelovu cenu za medicínu získal Japonec Jošinori Ohsumi za bunkový výskum. Na snímke je profesor vo svojej laboratórnej kancelárii v japonskej Yokohame.
debata

Označenie autofágia vychádza z dvoch gréckych slov, ktoré spolu znamenajú „samopožieranie“. O tejto schopnosti buniek sa vedelo už v 60. rokoch, no Ósumi bol prvý, kto popísal mechanizmus autofágie, identifikoval gén, ktorý autofágiu vyvoláva, a dokázal, že podobným spôsobom ako bunky kvasníc fungujú v tomto ohľade aj ľudské bunky.

„Som nesmierne prekvapený. Správa ma zastihla v mojom laboratóriu, nečakal som to,“ povedal Ósumi po vyhlásení mena tohtoročného laureáta Nobelovej ceny za medicínu. Ósumi v súčasnosti pôsobí ako profesor na Tokijskom technologickom inštitúte a pri telefonáte s Nobelovou komisiou ocenil najmä to, že autofágia sa v posledných rokoch dostala do centra záujmu svetovej vedeckej obce: „Keď som pred 27 rokmi začínal s výskumom, tak bolo o tomto procese publikovaných okolo dvadsať štúdií. V súčasnosti ich je viac ako päťtisíc.“

„Ósumiho objavy viedli k pochopeniu toho, ako bunka recykluje svoj obsah,“ uviedol Inštitút Karolinska. „Ósumi tak otvoril cestu k pochopeniu fyziologických procesov vrátane toho, ako sa ľudské telo prispôsobuje extrémnemu hladovaniu či ako reaguje na infekcie,“ dodal inštitút. Autofágia je pre bunky veľmi dôležitý proces, ktorý keď nefunguje správne, otvára cestu k vzniku mnohých ochorení. Mnoho výskumných tímov preto pracuje na metódach, ako tento proces využiť pri liečbe pacientov. Autofágia hrá tiež významnú rolu pri starnutí a vzniku chorôb typických pre starších ľudí.

Na Nobelovu cenu za medicínu alebo fyziológiu bolo tento rok nominovaných 273 kandidátov. Udelil ju ako každoročne Inštitút Karolinska, ktorým tento rok zmieta škandál s jeho dnes už bývalým členom, chirurgom Paolom Macchiarinim. Taliansky lekár bol obvinený z toho, že sfalšoval svoj životopis a pridal si doň neexistujúce položky. Pochybnosti sa objavili aj ohľadom jeho práce, keď údajne vykonával neetické experimentálne zákroky aj na relatívne zdravých pacientoch. Macchiarini všetky obvinenia popiera.

Vyhlásením Nobelovej ceny za medicínu sa začal týždeň, počas ktorého bude ohlásená v utorok cena za fyziku, v stredu cena za chémiu a v piatok za mier. Na budúci pondelok sa potom svet dozvie meno laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu a vo štvrtok 13. októbra meno držiteľa Nobelovej ceny za literatúru.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #medicína #fyziológia