Šteklenie potkanov odhalilo "šteklivú" časť mozgu

Život laboratórnej krysy nebýva príjemný. Tieto zvieratá sa pre podobnosť s ľudským organizmom často využívajú na testovanie nových liekov, terapií či napríklad na skúšanie nových technológií, ktoré majú paralyzovaným krysám a neskôr ľudským pacientom pomôcť opäť chodiť. Potkany výskumníkov z Humboldtovej univerzity v Berlíne však mali šťastie. Vedci ich použili na skúmanie šteklenia. Chceli tak zistiť, čo sa deje v mozgu cicavcov, keď ich niekto pošteklí.

15.11.2016 15:00
šteklenie, potkan Foto:
Keď sú potkany uvoľnené a šteklené, vydávajú ultrazvukovú obdobu ľudského smiechu.
debata

Takto sa vedcom podarilo identifikovať časť mozgu, ktorá je akési centrum šteklenia. Po jeho aktivácii začali potkany vydávať ultrazvukové pišťanie, čo je vlastne ekvivalent ľudského smiechu. Podľa štúdie zverejnenej v žurnále Science tento výskum pomohol nielen lepšie porozumieť prepojeniu mozgu cicavcov s telom a vonkajšími podnetmi, ale môže nájsť využitie aj v psychológii. A to najmä pri skúmaní dôležitosti fyzického kontaktu pri formovaní spoločenských väzieb medzi rodičmi a dieťaťom či medzi partnermi.

„Potkany v reakcii na šteklenie ľuďmi vydávajú ultrazvukovú vokalizáciu,“ píše sa v štúdii. „Šteklenie odmeňuje mozog cez dopamínový mechanizmus, no celková funkcia šteklivosti zatiaľ ostáva neznáma. Mnohé podobnosti medzi šteklivosťou potkanov a ľudí však naznačujú, že šteklenie je veľmi starou a stále zachovanou formou spoločenskej komunikácie.“

Keď vedci umelo stimulovali neuróny spájané so šteklením, tak sa im podarilo potkany „rozosmiať“. Keď sa však krysy nachádzali v stresovej situácii, tak tieto nervové bunky už na šteklenie nereagovali. To naznačuje, že momentálna nálada má zásadný vplyv na aktivitu „šteklivých“ nervových buniek. Podľa Simpeia Išijamu, ktorý výskum viedol, tieto zistenia podporujú už storočia staré hypotézy. „Už Darwin si všimol, že keď deti šteklí cudzí človek, tak nereagujú smiechom, ale krikom alebo plačom,“ uviedol Išijama.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #cicavce #Potkany