Molekuly na telefónoch prezrádzajú majiteľov životný štýl

Molekulárne stopy po dotykoch na telefóne toho vedia o majiteľovi mobilu prezradiť prekvapujúco veľa. Okrem iného aj informácie o užívaných liekoch, strave či používanej kozmetike.

22.11.2016 15:00
mobil, smartfón, cestovanie, turista, internet,... Foto:
Informácie o nás sa nenachádzajú len v telefóne, ale aj na ňom.
debata (1)

Americkí vedci na smartfónoch našli stopy po množstve látok od kofeínu, korenia, antidepresív po krémy na ruky. Ľudia samozrejme nechávajú molekulárne stopy na všetkom, čoho sa chytia, no mobily sú osobné zariadenia, ktorých sa ostatní ľudia dotýkajú pomerne zriedkavo.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity po analýze povrchu štyridsiatich telefónoch zistili, že stopy po molekulách, chemikáliách a baktériách na zariadení nechávame aj keď si často umývame ruky

Pomocou hmotnostnej spektometrie vedci otestovali päťsto vzoriek a podarilo sa im takto zostaviť „profil životného štýlu“ jednotlivých majiteľov smartfónov. „Prostredníctvom analýzy vzoriek odobratých z povrchu telefónu sme boli schopní určiť, či je jeho majiteľ žena alebo muž. Aký druh kozmetiky používa, či si farbí vlasy, pije kávu, uprednostňuje pivo pred vínom, či má rád pikantné jedlá, natiera sa opaľovacím krémom alebo používa repelenty, a teda trávi viac času vonku,“ uviedla Armina Bouslimaniová pre BBC News.

Väčšina molekúl sa na telefón dostane cez pokožku a pot. Niektoré sa udržia dlhšie, niektoré kratšie. Napríklad stopy po repelentoch alebo opaľovacích krémoch je možné nájsť aj mesiace po poslednom použití. V predchádzajúcom výskume rovnaký tím vedcov zase zistil, že aj ľudia, ktorí sa tri dni neumývali, stále nechávali na mobilných zariadeniach vzorky hygienických a kozmetických produktov.

Podľa vedcov by si ich metóda mohla nájsť uplatnenie na identifikáciu majiteľa, ak chýbajú odtlačky prstov. Alebo na skontrolovanie, či pacient užíva predpísané lieky. Alebo na zistenie, či je daná osoba vystavená vyššej miery znečistenia vzduchu.

Vo výskume pritom chcú pokračovať. Tentoraz chcú zistiť, čo o nás prezrádzajú baktérie, ktoré žijú na našej pokožke. Nebude to jednoduché pátranie, pretože na ľudskom tele žije prinajmenšom tisíc rôznych druhov mikróbov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #molekuly