Hrsť orechov chráni pred mnohými chorobami

Podľa vedcov existuje jednoduchý a dostupný spôsob, ako výrazne znížiť riziko vzniku viacerých závažných ochorení. Podľa rozsiahlej analýzy zverejnených štúdií stačí každý deň zjesť 20 gramov, teda zhruba za hrsť orieškov. Tým klesne možnosť vzniku srdcovocievnych chorôb o 30 percent, rakoviny o 15 percent a riziko predčasnej smrti v dôsledku ochorení sa zníži o 22 percent.

06.12.2016 14:00
orechy, štúdiá, Foto:
Za hrsť orechov denne je tak akurát. Vyššie dávky neznamenajú pozitívnejší vplyv na zdravie.
debata (5)

Denná dávka 20 gramov orechov sa spája aj 50-percentným poklesom ochorení dýchacieho ústrojenstva, cukrovky o 40 percent. Vedci však upozorňujú, že na potvrdenie údajov k naposledy menovaným ochoreniam by potrebovali viac údajov.

Analýzu vplyvu orechov na zdravie robili vedci z Imperial College v Londýne a Nórskej univerzity vedy a technológií. Zverejnili ju v odbornom žurnále BMC Medicine.

Výskumníci vyhodnotili 29 publikovaných štúdií z celého sveta, na ktorých sa zúčastnilo 819-tisíc ľudí. Napriek tomu, že medzi účastníkmi boli namerané rozdiely výsledkov vzhľadom na ich pohlavie, regióny, kde žili alebo akým zdravotným rizikám boli vystavení, vo všeobecnosti platí, že orechy skutočne znižujú riziko vzniku celého radu ochorení.

„Štúdie o výžive sa dosiaľ zameriavali najmä na najväčších zabijakov, ako sú srdcovocievne ochorenia alebo rakovina, no teraz už máme údaje aj pre iné choroby,“ uviedol spoluautor výskumu Dagfinn Aune z Imperial College. „Našli sme významný pokles rizík medzi veľmi rozdielnymi ochoreniami. To je silná indikácia, že existuje spojenie medzi konzumáciou orechov a zdravím. Na to, o aké malé množstvo potravy ide, je vplyv orechov naozaj výrazný,“ dodal. Výskumníci brali do úvahy konzumáciu rôznych druhov orechov, ako sú lieskové či vlašské orechy a napríklad aj arašidy, ktoré sú v skutočnosti strukovina. Podľa výsledkov však veľmi nezáležalo na tom, aké orechy človek obľubuje. Všetky mali približne rovnaké výsledky.

Výnimočný vplyv orechov na zdravie sa podľa Auna skrýva v ich nutričnej hodnote. „Orechy a arašidy sú bohaté na vlákninu, horčík a polynenasýtené tuky. Všetky tieto látky pomáhajú znižovať riziko ochorení srdca a znižujú hladinu cholesterolu. Niektoré orechy, napríklad vlašské alebo pekanové, obsahujú aj veľa antioxidantov. Tie pomáhajú bojovať proti rakovine,“ povedal Aune. Podľa neho síce orechy sú bohaté na tuky, no vďaka tomu, že obsahujú aj veľa vlákniny a bielkovín, z dlhodobého hľadiska môžu pomáhať chudnúť.

Zaujímavým zistením je aj skutočnosť, že 20 gramov orechov denne úplne stačí. Vyššie dávky neboli nijak zvlášť účinnejšie ako spomínaná hrsť orechov. Vedci chcú teraz podobne rozsiahlej analýze podrobiť aj vplyv konzumácie ovocia a zeleniny na boj proti vzniku ochorení.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #štúdia #orechy