Mumifikované nohy patria kráľovnej Nefertari

Kusy mumifikovaných nôh z Egyptského múzea v talianskom meste Turín patria skutočne staroegyptskej kráľovnej Nefertari. Potvrdili to podľa agentúry ANSA archeológovia z medzinárodného tímu na čele s vedcami z Yorkskej univerzity v Británii.

14.12.2016 16:00
Nefertari, egypt, nástenná maľba Foto:
Kráľovná Nefertari na nástennej maľbe zo svojej hrobky.
debata

Nefertari bola ženou jedného z najslávnejších staroegyptských panovníkov Ramessa II., ktorý vládol v rokoch 1279 – 1213 pred naším letopočtom. Jej vylúpenú hrobku, vrátane spomínaných pozostatkov, objavil v roku 1904 taliansky archeológ Ernesto Schiaparelli.

Aj keď nohy našli v kráľovninej hrobke, nebolo možné automaticky predpokladať, že patrili Nefertari, povedala Joann Fletcherová, egyptologička z Yorkskej univerzity. „Nohy sa mohli do hrobky dostať neskôr pri bleskových záplavách, ktoré sa v tejto časti Egypta stávajú,“ dodala. Vedci nohy podrobne preskúmali pod röntgenom. Zistili, že pochádzajú z rovnakého tela a patria osobe, ktorá zomrela podobne ako Nefertari vo veku okolo 40 rokov. Vzhľadom na tenkosť kostí usúdili, že išlo o vysoko postavenú osobu. Spočítali tiež, že daná osoba bola vyššia, ako bolo v tej dobe obvyklé. Urastená bola podľa dochovaných nástenných malieb i Nefertari.

Testy DNA boli síce nepresvedčivé, ale chemická analýza balzamovacích látok ukázala na prítomnosť živočíšneho tuku a ďalšie látky, čo zodpovedá spôsobom balzamovania v dobe Ramessa II. „Telo bolo nabalzamované pomocou tých najdrahších ingrediencií. Veľmi starostlivo bolo zabalené, pozornosť bola venovaná aj detailom,“ povedala Fletcherová. Múmiu kráľovnej, preslávenej svojou krásou, podľa nej zrejme v snahe zobrať prípadné schované cennosti roztrhali zlodeji. Pravdepodobnosť, že nohy patria Nefertari, je veľmi vysoká, ale stopercentnú istotu nebude mať ľudstvo nikdy, uviedli vedci v odbornom časopise Plos One.

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia