Hudba a tanec trénujú mozog

Ak milujete tanec, neznamená to len, že môžete spaľovať kalórie. Pohyb za zvukov hudby nepomáha len vášmu telu, aby zostalo zdravé a pružné, ale aj vášmu mozgu. Podobné je to, keď hodiny cvičíte hru na klavíri, na gitare či husliach. Kto tancuje, rozvíja rôzne časti mozgu. Hudba však zostáva určujúcim faktorom pri oboch činnostiach, hoci zakaždým iným spôsobom.

14.12.2016 17:00
mozog, hlava, nervy, tep, pulz Foto:
Tento výskum je ďalším prínosom k poznaniu, ako pozitívne pôsobí učenie sa hudbe na psychickú a telesnú stránku jedinca.
debata

Vplyv hudby na činnosť mozgu ukázal nedávny výskum International Laboratory for Brain, Music and Sound Research pri Montrealskej univerzite. Koordinovala ho talianska vedkyňa Chiara Giacosová z Univerzity života a zdravia San Raffaele v Miláne.

Na rozdiel od toho, čo sa na základe predošlých výskumov súdilo, táto štúdia ukazuje, že tanec a hra na nejakom hudobnom nástroji pôsobia na rôzne časti mozgu. Hlavne však majú obe činnosti pozitívny účinok na telo a mozog.

Vedci použili sofistikované nástroje zobrazovania mozgu, aby hodnotili reakcie mozgovej hmoty po štúdiu tanca a hry na hudobnom nástroji. „Pozorovali sme, že medzi tým, kto tancoval, a tým, kto hral, boli hlboké rozdiely, pokiaľ ide o bielu hmotu. Zapojené boli aj spoje, ktoré regulujú zmyslové vnímanie a motorickú činnosť, a to už od prvých fáz aktivity,“ uviedla Chiara Giacosová, ktorú citoval taliansky denník Corriere della Sera.

Tí, ktorí tancovali, vykazovali široké spojenie skupín vlákien, ktorá spája dve mozgové hemisféry v oblastiach regulujúcich senzitívne a motorické procesy. Naopak, ten, kto hral na hudobnom nástroji, mal vlákna viac koncentrované a viac medzi sebou prepojené, ale stále podľa rovnakých nervových dráh.

„Výsledky ukazujú, že pri štúdiu tanca a hudby môže byť mozog zapojený iným spôsobom. To je však pochopiteľné. Kým ten, kto tancuje, cvičí celé telo, ktoré je zastúpené na úrovni mozgovej kôry, potom ten, kto hrá, sa učí sústreďovať pozornosť na špecifické časti organizmu, ako sú ruky, prsty či ústa. Ich zastúpenie v mozgu je veľmi obmedzené s následným efektom na vlákna, ktoré sa utvárajú,“ uvádza Giacosová.

Tento výskum je ďalším prínosom k poznaniu, ako pozitívne pôsobí učenie sa hudbe na psychickú a telesnú stránku jedinca. Tento vzťah je dôležité pestovať už od útleho veku vzhľadom na to, že hudba môže mať skutočne významné funkcie pri vývoji detí. Výskum realizovaný pred niekoľkými rokmi ukázal, že rytmus hudby môže pomáhať srdcu, aby tĺklo pravidelne. Je to len jeden príklad, ktorý však potvrdzuje, aké významné je zvykať dieťa už od malička na hudbu.

Ďalšie štúdie ukázali, že už po troch rokoch štúdia hry na hudobnom nástroji majú študenti lepšie vyjadrovacie schopnosti a uvažovanie. A akoby to nestačilo: zistilo sa, že s tým, ako študent pokračuje v štúdiu hudby, ľahšie sa učí. Navyše štúdium hudby zvyšuje inteligenciu, zlepšuje študijné výsledky, zvyšuje sebadôveru a schopnosť zapájať sa do spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #hudba #tanec