Británia ako prvá na svete povoľuje počať dieťa s DNA troch darcov

Británia sa podľa agentúry DPA oficiálne stala prvou krajinou sveta, ktorá výslovne povoľuje počať dieťa s genetickými informáciami od troch darcov. Ratifikačný proces, ktorý začal minuloročným súhlasom parlamentu, vo štvrtok ukončil úrad pre fertilizáciu a embryológiu HFEA, ktorý metódu schválil. Úprava buniek umožňuje predísť prenosu niektorých genetických ochorení z matky na dieťa.

15.12.2016 14:26 , aktualizované: 16:07
debata (12)

Expertná komisia vo svojom odporúčaní vyzvala úrady, aby bol spomínaný postup s využitím troch genetických darcov využívaný obozretne a za mimoriadnych okolností.

Jadrom postupu je nahradenie matkiných mitochondrií, ktoré sa v bunke podieľajú na produkcii energie, mitochondriami darkyne. Každá mitochondria pritom nesie vlastnú DNA.

„Je to rozhodnutie historického významu,“ povedala predsedníčka HFEA Sally Cheshireová. „Som si istá, že pacienti budú mať skutočnú radosť z toho, o čom sme dnes rozhodli,“ dodala. „Mitochondriálne darcovstvo nám poskytuje skutočnú možnosť napraviť rad potenciálne zničujúcich dedičných podmienok a prináša nádej stovkám postihnutých rodín v Británii,“ poznamenal profesor Oxfordskej univerzity Dagan Wells. Šéf charitatívnej výskumnej organizácie Wellcome Trust Jeremy Farrar tento deň označil za míľnik pre ľudí, ktorí trpia mitochondriálnymi chorobami.

Nie všetci ale rozhodnutie HFEA a britského parlamentu vítajú. Niektorí vedci mitochondriálne darcovstvo spochybňujú z etických dôvodov a tiež preto, že sa takouto úpravou embryí otvára cesta ku genetickej úprave detí podľa želania rodičov.

HFEA však hovorí, že metóda nie je určená pre masové nasadenie, ale pre výnimočné prípady, kedy hrozí veľmi vysoké riziko, že rodičia privedú na svet potomka s mitochondriálnou chorobou. Na úpravu embryí navyše kliniky ani rodičia nemajú automatický nárok, každý prípad musí HFEA posúdiť osobitne. Nemocnice už ale môžu žiadať o licencie pre takéto zákroky.

Británia nie je jedinou krajinou, ktorá sa takejto metóde venuje. V apríli ohlásilo narodenie dieťaťa s využitím genetickej informácie od troch darcov Mexiko. Takýto genetický postup ale mexické zákony na rozdiel od britských výslovne nepovoľujú, uviedla DPA.

12 debata chyba