Ľadový muž Ötzi naposledy jedol tirolskú slaninu

Posledným jedlom ľadového muža Ötziho, ktorý zomrel pred viac ako 5300 rokmi a ktorého múmia bola objavená začiatkom 90. rokov v tirolských Alpách, bol zrejme kus sušenej tirolskej slaniny.

20.01.2017 14:00
Otzi, Ľadový muž Foto:
Ötziho múmiu môžete v súčasnosti nájsť v archeologickom múzeu v talianskom meste Bolzano.
debata

Naznačujú to výsledky najnovších analýz obsahu jeho žalúdka.

To, že Ötzi naposledy jedol mäso z kozorožcov, je už známe dávno. „Sušené surové mäso si zachováva svoje vlákna, tak, ako sme to teraz objavili v Ötziho žalúdku. Procesom varenia alebo grilovania sa táto štruktúra stráca,“ povedal odborník na múmie Albert Zink z európskej akadémie EURAC v Bolzane. Surové mäso by sa podľa neho takisto oveľa rýchlejšie pokazilo. Ötziho luk navyše nebol dokončený a pripravený na lov. Pretože bol ľadový muž nájdený na talianskej strane Álp v južnom Tirolsku, vychádzajú vedci z toho, že ide o slaninu z tejto oblasti.

Ľadový muž žil v období eneolitu medzi rokmi 3350 a 3100 pred naším letopočtom. Zomrel na vykrvácanie po tom, čo ho zasiahol šíp do chrbta. Múmiu objavili turisti v septembri roku 1991 v takmer neporušenom stave. V súčasnosti je múmia vystavená v archeologickom múzeu v Bolzane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alpy #Ötzi #tirolsko #ľadový muž