Dieťa s tromi rodičmi majú už aj na Ukrajine

Na Ukrajine sa narodilo dieťa, ktoré má troch rodičov. Je to v poradí druhé dieťa na svete, ktoré má okrem genetického kódu otca a matky aj DNA ženy darkyne.

22.01.2017 07:00
rodičia, tehotenstvo, dieťa, matka, otec,... Foto: ,
Metóda oplodnenia tromi rodičmi bola vyvinutá pre páry, ktoré by mohli na svojich potomkov preniesť dedičné ochorenia.
debata (3)

Zákrok, ktorý má zabezpečiť, aby dieťa nezdedilo genetickú poruchu, sa prvýkrát uskutočnil v Mexiku, kde sa takéto dieťa narodilo vlani v apríli.

V Kyjeve bola použitá metóda takzvaného pronukleárneho transferu, uviedol Vitalij Zurkin z kyjevskej kliniky, kde bol zákrok vykonaný. Zurkin tvrdí, že na Ukrajine bola procedúra využitá ako prvá na svete. Pronukleárny transfer spočíva v tom, že sa jadro vajíčka matky – nositeľky genetických chýb – vyberie, oplodní sa otcom a premiestni do vajíčka od darkyne, ktoré je zbavené pôvodného jadra. Od tretieho rodiča teda dieťa nenesie teda takmer žiadnu genetickú informáciu. Potomok je teda klasicky po matke a otcovi.

Chlapčeka sa dočkal 5. januára do tej doby neplodný pár. Tridsaťštyriročná žena márne skúšala otehotnieť 15 rokov a nepomohlo ani niekoľko pokusov o umelé oplodnenie. Prvou krajinou na svete, ktorá výslovne povoľuje počať dieťa s genetickými informáciami od troch darcov, sa vlani v decembri stala Veľká Británia. Napriek tomu sa prvé dieťa počaté týmto spôsobom narodilo v Mexiku a teraz na Ukrajine, kde s tým zákony nepočítajú a kde sa k procedúre nemusí vyslovovať špeciálna komisia.

Konečne sme dospeli k rozhodujúcej etape, ktorá dáva ženám vzácnu možnosť stať sa matkou bez obavy, že jej dieťa bude trpieť genetickou chorobou.
Robert Meadowcroft, britský odborník na genetické ochorenia

Napriek tomu, že ide o revolučnú medicínsku technológiu, ktorá môže pomôcť mnohým bezdetným párom, má aj svojich odporcov. V Británii sa preto o umožnení daného postupu rokovalo aj vo vláde či v parlamente.

Britský postup, ktorý vyvinuli vedci na Univerzite v Newcastle, pomohol ženám, ako je Sharon Bernardiová. Tá podľa BBC prišla o všetkých svojich sedem detí kvôli dedičnej chorobe, ktorá sa prenáša len z matky a poškodzuje mozog, svaly, srdce a oči potomkov. Odhaduje sa, že vo Veľkej Británii sa ročne narodí okolo 125 detí s mitochondriálnou genetickou poruchou, ktorú im odovzdala matka.

Postup, ktorý britskí poslanci podporili, zlučuje DNA dvoch rodičov so zdravými útvarmi v bunkách druhej ženy – darkyne, ktorá zostáva v anonymite. Výsledkom je, že dieťa má 0,1 percenta svojej DNA od darkyne, čo podľa vedcov stačí na zamedzenie prenosu genetickej choroby od biologickej matky a pritom nijako nemení vzhľad dieťaťa. „Konečne sme dospeli k rozhodujúcej etape, ktorá dáva ženám vzácnu možnosť stať sa matkou bez obavy, že jej dieťa bude trpieť genetickou chorobou,“ povedal britský odborník na genetické ochorenia Robert Meadowcroft.

Ani po schválení britského zákona však nový postup nie je automaticky prístupný pre všetky ženy, ktoré majú podobný genetický problém. Záujemkyne o unikátny zákrok musia požiadať o vyjadrenie britský úrad pre bioetiku HFEA (Human fertilisation and embryology authority). Alebo riskovať zákrok v tzv. tretích krajinách. Napríklad v Mexiku.

Tento medicínsky postup je ešte vo fáze testovania a aj v britskom parlamente sa pred hlasovaním viedla živá debata medzi poslancami, ktorí ocenili nový spôsob umožniť ženám rodiť zdravé deti. Poslanci, ktorí boli proti novej metóde, sa obávali najmä toho, že takto bude možné manipulovať s génmi s cieľom „mať deti ušité na mieru“. Proti takejto manipulácii sa stavia aj cirkev, pretože počas nej dochádza k zničeniu embrya.

Ako teda celé „oplodnenie tromi rodičmi“ vyzerá? V zásade existujú dva postupy. V prvom sú dve vajíčka oplodnené spermiami otca, pričom jedno vajíčko je od matky a druhé od darkyne. Projadrá, ktoré obsahujú genetické informácie, sú vybraté z oboch embryí, no ponechajú sa len tie od rodičov. Projadrá od darkyne sa nepoužívajú. Potom sú projadrá od matky vložené do darcovského embrya a to je implantované do maternice. Pri druhej alternatíve sa vyberú vajíčka od matky, v ktorom sú poškodené mitochondrie, aj od darkyne. Z oboch vajíčok sa vyberie väčšina genetického materiálu. Genetický materiál od matky sa vloží do darcovského vajíčka, to je následne oplodnené spermiami otca a vložené do maternice matky. Takže takmer 100 percent DNA dieťaťa je od matky a otca. V oboch postupoch je darkyňa vajíčka vlastne len dobrovoľnou donorkou. Deti, ktoré sa takýmto postupom narodia, nezdedia po rodičoch choroby, ale sú s nimi z genetického pohľadu totožné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #DNA #genetika #Ukrajina #traja rodičia