Antikoncepcia pre mužov prešla opičím testom

Antikoncepčný gél bol úspešne otestovaný na samcoch druhu makak rézus a mohol by sa tak pre mužov stať alternatívou k vazektómii. S tým rozdielom, že na rozdiel od vazektómie by išlo o plne zvrátiteľný zákrok.

14.02.2017 14:00
makaky, opice Foto:
Po aplikácii gélu u samcov neotehotnela ani jedna zo samíc makaka, ktoré boli s nimi vo výbehu.
debata (3)

Vazektómia sa robí chirurgicky pri lokálnej anestézii a ide vlastne o prerušenie semenovodov. Ak chce byť muž opäť plodný, môže podstúpiť „opravnú“ operáciu, no jej úspešnosť dosahuje približne len 55 percent. Antikoncepčný gél pre mužov, o ktorom vedci informovali v žurnále Basic and Clinical Andrology, funguje vlastne ako fyzická bariéra, ktorá zabraňuje spermiám prejsť cez semenovod. To je párový kanálik, ktorým sa dozreté spermie dostávajú zo semenníkov.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity uviedli, že už urobili dosť testov na to, aby antikoncepčný gél mohli v najbližších rokoch začať skúšať na mužoch. Tieto testy budú dôležité na to, aby sa potvrdilo, že skutočne ide o zvrátiteľný zákrok, a teda, že muž nezostane do smrti neplodný. Vasalgel je podľa výskumníkov netoxický hydrogél, ktorý sa injekčne vstrekuje do semenovodov. V nich vytvorí mechanickú bariéru, ktorá bráni pohybu spermií. „Podľa našich testov na makakoch ide o funkčnú antikoncepciu, keďže žiadna zo samíc po vykonaní zákroku na samcoch neotehotnela,“ uviedla Catherine VandeVoortová, hlavná autorka štúdie z Kalifornského národného centra pre výskum primátov. "Testy takisto ukázali, že gél spôsoboval menej komplikácií, ktoré zvyknú sprevádzať vazektómiu.

V rámci testov vedci vybrali šestnásť dospelých samcov makakov, ktorým do semenovodov injekčne zaviedli antikoncepčný gél. Následne sedem dní sledovali ich zdravotný stav a ako sa zotavujú. Potom ich vrátili naspäť do výbehu medzi samice, kde zostali šesť mesiacov, teda jednu rozmnožovaciu sezónu. Počas tohto obdobia a ani po ňom nebola zaznamenaná gravidita ani u jednej zo samíc.

Na druhej strane, na jednom zo samcov zaznamenali nahromadenie spermií v spermovode v dôsledku zavedenia antikoncepčného gélu. Ide o relatívne bežnú komplikáciu, ktorá sa pri vazektómii objavuje v približne 60 percentách prípadov. Zvyčajne to však nemá žiadne vážnejšie vedľajšie účinky ani nespôsobuje diskomfort.

Výskumníci sa teraz chcú zamerať na možnosti zvrátenia tohto zákroku. V minulom roku robili rovnaké testy na králikoch a u všetkých sa podarilo prinavrátiť im plodnosť. Ale to sa vie, králiky sú králiky. Dôležité bude zistiť, či to bude rovnaké aj u mužov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #antikoncepcia