Nájdu vedci na tretí pokus Nefertiti?

Talianski vedci sa odhodlali nájsť definitívnu odpoveď na otázku, či sa v Tutanchamónovej hrobke nachádzajú tajné miestnosti. Pomôcť by im v tom mal radar novej generácie. Predpokladá sa, že ak tam tajné miestnosti sú, zrejme sa tam nachádza niekto z jeho rodiny. Možno aj slávna faraónova matka Nefertiti.

01.03.2017 13:00
debata

Ide už o tretí pokus zistiť, či hrobka skrýva niečo, o čom sa dosiaľ nevedelo. „Bude to poctivá vedecká práca, ktorá bude trvať niekoľko dní až týždňov. Ťažko možno vopred odhadnúť, čo pomocou radaru môžeme nájsť,“ uviedol Franco Porcelli z Polytechnickej univerzity, ktorý bude výskumný tím viesť.

zväčšiť
infografika, Nefertiti

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atonovi. Je tiež považovaná za nevlastnú matku neskoršieho kráľa Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pred naším letopočtom. Jej podobu zachytila slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorú je teraz vystavená v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka nej sa Nefertiti stala synonymom krásy. Tutanchamónov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bol takmer neporušený a obsahoval 5¤000 predmetov vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky.

Je takmer isté, že za múrmi hrobky faraóna Tutanchamóna v egyptskom Luxore sú dve dosiaľ neznáme miestnosti. Oznámil to ešte pred rokom egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damat. Posilnil tak tvrdenie britského egyptológa Nicholasa Reevesa, že takýto utajovaný priestor existuje a mohol by skrývať hrobku kráľovnej Nefertiti. Ak by sa teória preukázala, bolo by objavenie miesta posledného odpočinku Nefertiti najvýznamnejším egyptským archeologickým objavom tohto storočia.

„Za dvoma múrmi sú podľa predbežných výsledkov röntgenového skúmania prázdne priestory. Nie sú však úplne prázdne. Obsahujú organické a kovové materiály,“ povedal Damat na tlačovej konferencii v Káhire. Spresnil, že podľa japonského vedca, ktorý skúmanie riadi, sú výsledky isté na 90 percent. Potom však rovnaký výskum v Údolí kráľov robil tím odborníkov z National Geographic Society, ten však toto na „90 percent isté“ tvrdenie nepotvrdil.

Výskumníci najprv preverovali na popud Reevesa severnú stenu hrobky infračerveným termografom a vlani ohlásili, že zistili rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Už jeho prvé výsledky vlani v novembri Britovu teóriu o hrobke Nefertiti posilnili. Egyptológovia si nie sú istí, kde Nefertiti zomrela a kde je pochovaná. Najčastejšie sa hovorí o Armane, čo je 400 kilometrov severne od Luxoru, kde sa našla jej busta.

Taliansky tím archeológov chce na preskúmanie Údolia kráľov a Tutanchamonóvej hrobky použiť radar s novou technológiou, ktorá by mala byť schopná zmapovať podzemie až do hĺbky desiatich metrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #faraón #Tutanchamón #Nefertiti