Za tvar nosa môže miesto narodenia

Veľký alebo malý, dlhý alebo krátky, obrátený smerom dolu alebo smerom nahor, nos ako zemiak. Podoby nosov sú rozmanité. Údajne je tvarov nosa vyše 40. Tento tvar sa, samozrejme, dedí, ale štúdia zverejnená v časopise Plos Genetics ukazuje, že počas evolúcie to bolo životné prostredie, ktoré určovalo podobu tohto charakteristického prvku našej tváre.

06.04.2017 16:00
Obľúbte si svoj veľký nos, krivé nohy... Foto:
Populácie ľudí žijúce v chladnej a suchej klíme majú tendenciu mať dlhší a subtílnejší nos, zatiaľ čo roztiahnuté a silné nosy nachádzame vo vlhkých a teplých oblastiach.
debata (10)

Ako uvádzajú Arslan Zaidi a Mark Shriver z Pensylvánskej univerzity, ktorí analyzovali nosy populácií z Afriky, Juhovýchodnej Ázie a z Európy, nie sú rozdiely spojené len s genetickými modifikáciami, podmieňuje ich aj životné prostredie.

Vedci merali rozmery a formy nosov pomocou 3D zobrazenia. Spojili tieto charakteristiky so životným prostredím, v ktorom dané populácie žijú. Ide najmä o dve okolnosti: vlhkosť a teplotu. Nos filtruje vzduch z okolitého prostredia a chráni pľúca pred vonkajšími vplyvmi a pred infekciou. A nielen to. Ohrieva vzduch, keď je príliš studený, zvlhčuje ho, keď je príliš suchý, a to preto, aby dýchací systém fungoval čo najlepšie.

Túto súvislosť sledoval už škótsky vedec Arthur Thomson, ktorý zomrel v roku 1935. Pozoroval, že populácie ľudí žijúce v chladnej a suchej klíme majú tendenciu mať dlhší a subtílnejší nos, zatiaľ čo roztiahnuté a silné nosy nachádzame vo vlhkých a teplých oblastiach. Thomson dospel k svojim záverom na základe analýzy kostí a lebiek, zatiaľ čo Arslam Zaidi a Mark Shriver študovali nosy živých obyvateľov.

Ich výskum potvrdil, že veľké nosy sú bežnejšie pre populácie žijúce v teplých a vlhkých zónach, zatiaľ čo menšie a užšie sú rozšírenejšie v suchej a chladnej klíme. Pretože jednou z funkcií nosa je ohrievať a zvlhčovať vzduch, je na tento účel vhodnejší subtílnejší nos, ktorý je typický pre suché a chladné podnebie. Kto však nepotrebuje zvlhčovať a otepľovať vzduch, pretože žije v teplých a vlhkých oblastiach, má otvorenejšie nozdry.

Vedci tiež zaznamenali rozdiely v tvare nosa u žien a u mužov. Muži mávajú nos väčší ako ženy, rovnako ako je to s celým telom. To je prvok navyše, ktorý sa netýka len anatómie, ale aj estetiky. Osoba s pekným nosom môže byť sexuálne príťažlivá a môže byť vybraná ako partner na reprodukciu.

Iný výskum vedcov z izraelskej Ben Gurionovej univerzity v Negeve ukázal, tentoraz na poli estetiky, aké sú najrozšírenejšie variácie nosov a ktoré nosy sú označované za krásne a ktoré nie, a to na príkladoch významných osobností. Najpríťažlivejší je podľa nich nos futbalistu Wayna Rooneyho. Potom nasleduje nos vojvodkyne z Cambridgea Kate Middletonovej, ktorému dávajú prednosť umelci. Nos španielskeho kráľa Filipa považujú za bežný a nakoniec uvádzajú nos americkej speváčky a herečky Barbry Streisandovej, ktorý je podľa nich najmenej zvodný.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #nos #dýchanie