Nový objav: Bisfenol S ohrozuje plodnosť

Českí vedci zistili, že látka bisfenol S, ktorá je často obsiahnutá napríklad vo výrobkoch z plastov, ohrozuje plodnosť. Vo svojej štúdii, ktorú vydal vedecký časopis Scientific Reports, vedci dokazujú, že bisfenol S poškodzuje vajíčka ošípaných podobne závažne ako jeho škodlivý predchodca bisfenol A, známy ako BPA.

07.04.2017 11:10
žena, voda, pitie, flasa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vedci z ČZU, Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Plzni a Výskumného ústavu živočíšnej výroby skúmali pôsobenie bisfenolu S na vajíčka prasníc, ktoré sa svojimi vlastnosťami podobajú vajíčkam žien. Zistili, že látka vajíčko veľmi poškodí. „Bisfenol S naruší delenie dedičnej informácie vajíčok takým spôsobom, že z nich už prakticky nemôže vzniknúť životaschopné embryo,“ uviedla jedna z vedúcich výskumu Tereza Žalmanová z ČZU.

Bisfenol S nahradil v mnohých výrobkoch svojho predchodcu bisfenol A, čiže BPA, ktorý materiálu dodával pevnosť a trvanlivosť. Obsiahnutý je nielen vo výrobkoch z plastov, ktoré sú často označené „BPA free“, ale napríklad aj v bankovkách, tlačených účtenkách alebo v recyklovanom papieri. O negatívnych účinkoch náhradnej látky na zdravie sa podľa vedcov vie len málo.

Spektrum defektov, ktoré bisfenol S vo vajíčku vyvoláva, je zrejme širší. „Odchýlky od normálu sme pozorovali vo väčšine skúmaných vlastností vajíčok,“ uviedla ďalšia z autoriek štúdie Kristýna Hošková. Defekty podľa nej vyvolávajú aj množstvá bisfenolu S, ktoré sú bežne namerané v krvi obyvateľov ekonomicky vyspelých krajín, ako je napríklad Japonsko.

Nedávno sa objavili prvé štúdie opisujúce škodlivé efekty bisfenolu S na ryby a červy. Vedci upozorňujú, že dôkazy o jeho škodlivosti sa začínajú objavovať na celom svete a vyzývajú preto k vymedzeniu jasných pravidiel, za akých by sa táto látka mohla používať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plodnosť #plasty #bisfenol S