Slovenskí vedci hľadajú nanočastice proti HIV

Na novej vakcíne proti vírusu HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, pracujú slovenskí vedci v spolupráci s kolegami z ďalších európskych krajín. Dôvodom je, že klasické postupy vakcinácie v tomto prípade zlyhávajú. Ako veľmi pravdepodobné sa však ukazuje, že vývoj efektívnej očkovacej látky by mohol byť zavŕšený s prispením nanotechnológií, ktoré by podporili aktivitu očkovacej látky.

12.04.2017 13:30
vírus, HIV, AIDS Foto:
Vírus HIV. Ilustračné foto.
debata (1)

Výskum sa nachádza v štádiu predklinických štúdií, ktorých cieľom je identifikovať, syntetizovať a overiť biologickú aktivitu prípravku – potenciálnej vakcíny proti HIV a jej súčastí. Vývoj akejkoľvek novej terapeutickej látky je náročným procesom. Účelom predklinického skúšania je preukázať a stanoviť biologické účinky vrátane výskytu a závažnosti nežiaducich účinkov. Až následne sa môže pristúpiť k podaniu testovanej látky človeku. Do spolupráce sa k slovenským vedcom pridali aj výskumníci z Poľska a zo Španielska.

„Pripravujeme komplexy syntetických HIV peptidov, malých bielkovín odvodených zo štruktúry HIV, a ich nosičov, ktorými sú rôzne druhy nanočastíc. Tieto komplexy následne charakterizujeme a študujeme ich interakcie s modelovými biologickými membránami použitím rôznych biofyzikálnych metód. Naším spoločným cieľom je vyselektovať čo najefektívnejší HIV syntetický peptid a jeho nosič,“ vysvetlila Zuzana Garaiová z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

Výskumníkom sa zatiaľ podarilo potvrdiť schopnosť troch typov HIV-syntetických peptidov špecificky sa viazať s vybranými a preštudovanými typmi nanočastíc. K dispozícii majú experimentálne zariadenia, pomocou ktorých vedia pripraviť modely biologickej membrány a tieto analyzovať z hľadiska rôznych fyzikálnych parametrov. Biologická membrána je jednou z prvých bariér, ktorú musí HIV-syntetický peptid a nanočastica ako jeho nosič prekonať, aby mohla dopraviť terapeutickú látku do buniek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #HIV #AIDS #výskum #nanotechnológie