V Egypte odhalili sochu faraóna Ramzesa II.

V Egypte odhalili veľkú žulovú sochu jedného z najznámejších faraónov starovekého Egypta Ramzesa II. Sochu, ktorá má na výšku 11 metrov a váži 75 ton, kompletne reštaurovali.

19.04.2017 17:15
egypt, sochy, ramzes II., faraón, Foto:
Sochu veľkého faraóna museli nanovo poskladať, bola rozdrvená na desiatky kusov.
debata

Slávnostné odhalenie sa konalo v utorok večer v chráme v Luxore na brehu Nílu, uviedla agentúra Reuters. Sochu objavili postupne v rokoch 1958 až 1960, keďže bola rozdrvená na 57 kusov.

Faraón Ramzes II., označovaný tiež ako Ramzes Veľký, vládol Egyptu pred viac ako 3 000 rokmi. Viedol niekoľko vojenských expedícií a rozšíril územie Egypta – za jeho vlády sa toto územie rozprestieralo od Sýrie po Núbiu. Jeho nástupcovia ho označovali za „významného predka“.

Socha odhalili krátko po tom, čo archeológovia našli vyše 3 000 rokov starú hrobku urodzeného Egypťana. Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch.

Od zvrhnutia niekdajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky a ministerstvo cestovného ruchu v marci uviedlo, že počet návštevníkov Egypta by sa mohol v blízkej dobe priblížiť počtu turistov pred povstaním.

V utorok zaútočili teroristi z takzvaného Islamského štátu (IS) v blízkosti kláštora svätej Kataríny na Sinajskom polostrove, čo vyvolalo obavy z negatívneho dopadu na turistický priemysel. Pri útoku zomrel jeden policajt a ďalší štyria ľudia sa zranili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Ramzes II.