Kto stratí prácu, riskuje mŕtvicu

U ľudí, ktorí stratia prácu, sa zvyšuje pravdepodobnosť cievnej mozgovej príhody (mŕtvice). A nielen to. Aj návrat do zamestnania po dlhom období nečinnosti ohrozuje mŕtvicou predovšetkým mužov stredného veku a o niečo menej i ženy.

09.05.2017 14:00
muž, zamestnanie, práca Foto:
Strata zamestnania a paradoxne aj nájdenie novej práce zvyšujú riziko cievnej mozgovej príhody. Ilustračná snímka.
debata

Potvrdzuje to štúdia zverejnená v časopise Stroke, ktorý vydáva American Heart Association. Vedci analyzovali vplyv straty zamestnania a opätovného návratu do práce u vyše 20-tisíc mužov a 19-tisíc žien vo veku od 40 do 59 rokov. Ukázalo sa, že nezamestnaní sú vystavení väčšiemu riziku vzniku mŕtvice, a to tak ischemického typu (keď dôjde k upchatiu niektorej mozgovej cievy krvnou zrazeninou), ako aj hemoragického typu (keď je príčinou prasknutie niektorej z ciev a následné krvácanie do mozgu). V štúdii však neboli rozlíšení tí, čo boli prepustení, a tí, čo stratili prácu z iných dôvodov. Ukázalo sa tiež, že ľudia, ktorí sa vracajú do zamestnania, sú vystavení riziku mŕtvice rovnako ako tí, ktorí už prácu nenašli.

V prípade straty zamestnania nie je ťažké nájsť vysvetlenie. Už mnohé štúdie ukázali, ako taká situácia súvisí so zvýšením stresu spojeného s ekonomickými problémami, so stigmou, ktorá vedie k sociálnej izolácii, k strate vzťahov na pracovisku a k rozpadu manželstva. Všetky tieto situácie môžu viesť k nadmernému užívaniu alkoholu a fajčenia, a to sú faktory prispievajúce k vzniku mŕtvice.

A čo sa deje s tými, ktorí sa do zamestnania vrátili? Početné štúdie uskutočnené v západných krajinách ukázali, že návrat do zamestnania so sebou prináša zníženie psychického stresu, obmedzenie pitia alkoholu a fajčenia a znepokojenia v súvislosti s finančnou situáciou. To všetko je zdraviu prospešné.

Výskum uskutočnený v Japonsku však zdôrazňuje iné okolnosti, ktoré vysvetľujú zvýšené riziko mŕtvice u tých, čo prácu znovu našli. Prvá z nich spočíva v tom, že ten, kto sa musí vyrovnať s novým zamestnaním, sa cíti viac neistý, pretože to predchádzajúce stratil a vyhýba sa návštevám u lekára. Po druhé: nová práca je väčšinou menej odmeňovaná ako predchádzajúca, a to je zdrojom stresu. Po tretie: niektorí ľudia stratili prácu pre chorobu a to ich obmedzuje aj v novom zamestnaní.

Tieto výsledky však neplatia pre ženy. Ako je to možné? Niektoré ženy opúšťajú zamestnanie z rodinných dôvodov (narodenie dieťaťa atď.) a potom sa doň bez problémov vracajú. Aspoň tak je to v Japonsku. Výsledky japonskej štúdie však nemožno brať za bernú mincu, a to aj preto, že sa nerozlišuje medzi tými, čo opustili zamestnanie dobrovoľne, a tými, čo boli prepustení, a neprihliada sa tu na ďalšie faktory, ktoré môžu riziko mŕtvice zvýšiť.

Štúdia napriek tomu vedie k zamysleniu. Situácia na japonskom trhu môže byť poučná aj pre Európanov. Tu je záver štúdie: „Istota zamestnania v produktívnom veku môže pomôcť znížiť riziko mŕtvice.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #mŕtvica