Ukončia kmeňové bunky problémy s nedostatkom krvi?

Problém s nedostatkom darcovskej krvi pre operácie a transplantácie by raz a navždy mohli vyriešiť kmeňové bunky.

23.05.2017 17:00
odber krvi, darovanie krvi, krv, pacientka Foto:
Nedostatok krvi potrebnej pri liečbe a operáciách by mohla vyriešiť produkcia krvi v laboratóriách.
debata

Vedcom sa z nich totiž podarilo vytvoriť krv. Výsledky 20-ročného projektu vyzerajú sľubne a okrem dostatku životne dôležitej tekutiny výhodou takto získanej krvi je, že ju možno vyrobiť použitím kožných buniek samotného pacienta, čím sa rieši problém aj s nedostatkom niektorých vzácnejších typov krvi, ako je napríklad skupina A negatív.

„Máme na dosah potenciál neohraničeného zdroja krvných kmeňových buniek a krvi potrebnej pri transfúziách. Otvára sa aj možnosť, že by sa odobrali bunky z pacientov s genetickou poruchou krvi, genetický defekt by sa ich upravením odstránil a získali by sa plne funkčné krvné bunky,“ uviedol Ryohichi Sugimura z Bostonskej detskej nemocnice, ktorý je hlavným autorom štúdie publikovanej v žurnále Nature.

Nie náhodou sa o krvi hovorí ako o najvzácnejšej tekutine. Je nevyhnutná pri množstve medicínskych zákrokov ako sú transplantácie, liečba rakoviny, operácie či pri pôrodoch, keď matka stratí množstvo krvi. Počet darcov pritom stále klesá. V niektorých krajinách za posledných desať rokov počet darcov klesol až o štvrtinu.

Embryonické kmeňové bunky boli prvýkrát izolované už v roku 1998, no odvtedy sa vedcom nedarilo vytvoriť z nich kmeňové bunky, z ktorých by sa dali získať krvné bunky. Embryonické kmeňové bunky pritom majú schopnosť premeniť sa na akékoľvek bunky v tele od nervových, cez svalové až po kostné. V novom výskume bostonský tím vedcov vystavil embryonické kmeňové bunky chemickému roztoku, ktorý naštartoval transformáciu na tkanivo, ktoré v konečnom dôsledku produkuje krvné kmeňové bunky. Keď toto tkanivo transplantovali do myší, organizmus rozbehol produkciu nových krvných buniek.

„Tento výskum je kulmináciou 20-ročného snaženia,“ povedal George Daley, ktorý vedie daný výskum v Bostonskej detskej nemocnici a zároveň je dekanom Harvardskej lekárskej školy. „Sme skutočne blízko, aby sme boli schopní v laboratórnych podmienkach produkovať krv.“ Rovnaký výsledok len s pomocou iného postupu sa podarilo dosiahnuť aj druhému vedeckému tímu. Shahin Rafii z Weill Cornell Medicine v New Yorku krv získal použitím nedospelých krvných kmeňových buniek, ktoré transplantoval na tkanivo z pupočnej šnúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #krv #darovanie krvi