Tajomstvo prehistorických rúk v jaskyniach

Jedna jaskyňa na západe Španielska, rovnako ako ďalšie v Taliansku alebo vo Francúzsku, skrýva najintímnejšie puto z prehistórie: siluety ľudských rúk, ktoré vznikli pred niekoľkými desaťtisícmi rokov.

26.05.2017 14:00
jaskyna, Maltravieso Foto:
Jaskyňa Maltravieso nie je prístupná, no to, čo sa v nej skrýva, bude prístupné na internete.
debata

V malej krivolakej jaskyni Maltravieso v meste Cáceres v provincii Extremadura je tma a napodiv celkom teplo. Španielsky archeológ Hipolito Collado a jeho tím tam nevstúpili už takmer rok, aby nepoškodili 57 vyfarbených rúk zdobiacich steny jaskyne.

Prečo dávni umelci v tejto jaskyni rovnako ako v iných tieto ruky maľovali? Bol to len spôsob, ako tu zanechať stopu, alebo rituál komunikácie s duchmi? Čo môžu odhaliť o úlohe žien v dobe paleolitu, staršej kamennej dobe, ktorá sa skončila pred 10-tisíc rokmi?

Aby Collado pomohol poodhaliť rúško nad týmto tajomstvom, začal so súpisom všetkých prehistorických odtlačkov rúk v Európe. On a ďalší archeológovia prechádzali jaskyňu po jaskyni a skenovali a fotografovali všetky ruky, ktoré našli. Ich cieľom je vytvoriť na internete databázu s voľným prístupom v rámci projektu Handpas financovaného Európskou úniou, aby tieto obrázky zachytené v 3D mohli skúmať všetci vedci, ktorí o to prejavia záujem. „Chceme sprístupniť neprístupné umenie,“ hovorí Collado.

V jaskyni, kde sa človek miestami môže sotva vzpriamiť, kontroluje snímače, aby si overil, či sa hladina oxidu uhličitého, teplota alebo vlhkosť od jeho poslednej návštevy nezmenili.

Podľa neho boli tieto namaľované ruky objavené v 36 európskych jaskyniach, vo Francúzsku, v Španielsku a v Taliansku. Niektoré jaskyne skrývajú aj obrázky zvierat, ale projekt Handpas sa sústreďuje na ruky, ktoré sú ľudským putom s našou dávnou minulosťou. Namaľované ruky boli tiež objavené v Južnej Amerike, v Austrálii a v Indonézii, kde nedávny výskum odhalil siluetu ruky starú 40-tisíc rokov v jaskyni na ostrove Sulawesi. Vznikla približne v čase, keď Homo sapiens, prvý moderný človek, prišiel do Európy.

O význame týchto rúk a o tom, že im niekedy chýbajú prsty, koluje mnoho teórií. Bol to rituál? Prišli maliari o prsty, ktoré im počas veľkej zimy odmrzli? Alebo krčili niektoré z prstov v akejsi obdobe znakovej reči, keď maľovali? A čo keby sa preukázalo, že všetky ruky na určitom mieste maľovali ženy? „Uvažujeme o matriarchálnej spoločnosti,“ vysvetľuje Colladov kolega José Ramón Bello Rodrigo. Je tiež možné, že Homo sapiens alebo pred ním neandertálci iba jaskyňami prechádzali a zanechávali v nich svoju značku, akoby hovorili: Boli sme tu.

Profesor britskej Durhamskej univerzity Paul Pettitt, ktorý sa sústredil na polohu rúk na stenách jaskýň, si to nemyslí. Zistil, že prsty bývajú niekedy umiestnené nad hrboľom v stene, akoby ho zvierali. Mnohé ruky zase bývajú skryté vo výklenkoch. „Muselo to dať veľa práce. To nerobíte len preto, že by ste sa chceli baviť,“ hovorí Pettitt. Prečo sú niektoré ruky „negatívne“, akoby maľované podľa šablóny s pigmentmi okolo, a iné „pozitívne“, ktoré sú vyfarbené? Francúzsky expert na prehistorické umenie Jean Clottes usudzuje, že by mohlo ísť o formu šamanizmu. „Farba, ktorú možno nazvať posvätnou, je nanesená na stenu jaskyne, čo vytvára väzbu medzi osobou, ktorá to urobila, a stenou, teda sprostredkovane mocnosťami, ktoré mohli v tejto jaskyni byť,“ hovorí. Collado si myslí, že niektoré ruky predstavovali varovanie: „V jaskyni Garma (na severe Španielska) sú na jednom mieste zobrazené ruke hneď vedľa veľkej jamy, ktorá by mohla znamenať smrť. Ich cieľom je určite výzva: Stop.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #história #ruky #maľby #praveké maľby