Vedci zdokonalili staré antibiotikum, zaberá aj na rezistentné baktérie

Vedci v Spojených štátoch amerických vyvinuli zásadnú zbraň proti baktériám, ktoré sú odolné voči antibiotikám.

31.05.2017 16:11
debata (6)

Informuje o tom portál ČT24. Vancomycín je antibiotikum, ktoré sa používa už vyše 60 rokov, patrí medzi takzvané „látky poslednej záchrany“. Využíva sa proti enterokokom, ktoré sa vyskytujú v nemocniciach a môžu spôsobiť infekcie krvi, keď už žiadne ďalšie lieky nezaberajú. Baktérie si však vyvinuli proti bežným antibiotikám odolnosť a v posledných rokoch sa začali objavovať dokonca aj baktérie, ktoré odolávajú vancomycínu.

Vedecký tím zo Scripps Research Institute v kalifornskom San Diegu dokázal vancomycín upraviť tak, aby bol v boji proti baktériám oveľa účinnejší – vedci jeho účinky opisujú ako „magické“. Liečivo síce v laboratórnom prostredí funguje dokonale, než sa však dostane do klinickej praxe, bude to ešte trvať niekoľko rokov, kým prebehnú všetky testy a upravená látka sa začne masovo vyrábať, upozorňuje portál.

Podľa výsledkov štúdie v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences je upravené liečivo tisícnásobne účinnejšie než predtým, čo znamená, že ho lekári budú môcť podávať v oveľa menších dávkach.

Pre „superbaktérie“ bude oveľa zložitejšie vybudovať si proti tejto látke akúkoľvek formu odolnosti. „Výrazne to predĺži trvanlivosť antibiotík,“ cituje portál Dala Bögera, ktorý výskum viedol.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #rezistencia #baktérie