Svet tučnie, v bohatých aj chudobných štátoch pribúda obéznych ľudí

A to najmä medzi mladšími ročníkmi. Nadváhou už trpí približne desatina svetovej populácie.

13.06.2017 08:33
debata

Upozornila na to nová štúdia v odbornom časopise New England Journal of Medicine. S obezitou je spojené zvýšené riziko cukrovky a ďalších zdravotných ťažkostí.

Výskum sa zameral na 195 krajín a sledoval zmeny od roku 1980 do roku 2015. V tejto dobe sa v 73 štátoch počet obéznych viac ako zdvojnásobil a rástol aj v ďalších krajinách.

Podľa vedcov išlo pred dvoma rokmi medzi obéznych zaradiť cez 107 miliónov detí a 603 miliónov dospelých. V skupine mladistvých a mladých dospelých sa výskyt nadváhy strojnásobil v Číne, Brazílii a Indonézii.

V roku 2015 súviselo s obezitou celosvetovo okolo štyroch miliónov úmrtí. Obezita zvyšuje riziko cukrovky, srdcových chorôb, chorôb obličiek i rakoviny. Šíriaca sa nadváha preto podľa autorov štúdie predstavuje globálny zdravotný problém.

Na Slovensku podľa viacerých prieskumov výskyt ľudí s nadváhou alebo obezitou významne stúpa s vekom tak u mužov, ako aj u žien. U mužov sa nadváha vyskytuje v 63,4 percentách, z toho obezitu malo 20,6 percenta. U žien sa nadváha až obezita vyskytla v 54,2 percentách, v pásme obezity bolo 20,5 percent žien.

Pri porovnaní výsledkov za roky 2005 a 2011 môžeme za nepriaznivý fakt považovať 10 % nárast nadváhy a obezity vo vekovej skupine mladých mužov (25– až 34-ročných), kde výskyt nadváhy a obezity bol 54,57-percentný. Až 26,9 percent z týchto mužov bolo v pásme nadváhy.

V Česku trpí obezitou okolo 20 percent žien aj mužov, vyplýva z februárových údajov Českého štatistického úradu. Tučnota vykazuje zhruba štvrtina pätnásťročných chlapcov a 13 percent rovnako starých dievčat.

Počet detí s nadváhou sa tak za posledných 15 rokov výrazne zvýšil a jej úroveň dosiahla nové maximum. Upozornila na to v máji zverejnená správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Šírenie obezity spôsobuje hlavne nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky. Nadváha tiež podľa WHO postihuje častejšie deti z chudobnejších rodín. U obéznych detí je vysoká pravdepodobnosť, že takými zostanú aj v dospelosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #tučnota #obézne dieťa