Špeciálny odev nemusí viesť k vyšším výkonom

Predajcovia športového oblečenia sľubujú zlepšenie výkonov nosením kompresného odevu. Svetoznáme značky propagujú ultrapriliehavé oblečenie ako zaručený spôsob zvýšenia sily a zníženia únavy svalov. Podľa stále stúpajúcich tržieb z predaja kompresného oblečenia sa zdá, že im stratégia vychádza a zákazníci kupujú tovar aj napriek vyšším cenám. Účinnosť takého odevu ale nie je dokázaná.

24.06.2017 15:46
beh, pohyb, metabolizmus Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Štúdia, ktorú financoval Nike, nedokázala žiadne pozitívne výsledky kompresného oblečenia. Bežci, ktorí mali kompresný odev, nevykazovali o nič menšiu únavu ako tí ktorí ho nemali. Štúdia sledovala nakoľko oblečenie pomáha znížiť vibrácie svalov a zabrániť tak zraneniu a zvýšiť výkon. Tento účinok sa ale nepotvrdil. Oblečenie síce pomohlo znížiť vibrácie, k zlepšeniu výkonu ale nedošlo. Kompresný efekt nie je pri športe dostačujúci na zvýšenie výkonu, napomáha ale pri regenerácii svalov.

V medicíne sa kompresia používa pri ochorení žilného a lymfatického systému. „Vo svalových bunkách je voda, ktorej zvýšený objem spôsobuje bolesť. Kompresia funguje ako pumpa, ktorá pomáha v odstraňovaní produktov látkovej výmeny a odstraňovaní vody,“ vysvetlil Florian Engel, výskumník z Heidelberskej univerzity.

Podľa ďalšej štúdie, ktorú robila univerzita v nemeckom Wuppertali v roku 2013 a ktorá sa zamerala na zvýšenie krvného obehu pri športovaní, kompresné oblečenie tento efekt nezvyšuje. Zrýchlenie obehu krvi by malo byť hlavnou funkciou takéhoto odevu. Pri kompresných šortkách vedci počas výskumu spozorovali dokonca zníženie toku krvi do najhlbších svalov.

Účinok kompresného oblečenia pri športe je teda len psychologický. Keď športovec vie, že má na sebe odev, ktorý mu má pomôcť a tiež vie koľko zaň zaplatil, podáva lepšie výkony. Ide teda o placebo efekt.

Vedci teraz skúmajú ako by sa dalo využiť kompresné oblečenie efektívne, teda na regeneráciu. „Výkonnostné teórie sú už zastarané. Musíme sa sústrediť na to, ako sa dá kompresia využiť napríklad počas prestávok hokejového zápasu,“ vyjadril sa Engel.

Dôležitým faktorom je aj správna veľkosť a tlak oblečenia. Priveľkým oblečením by sa nedostavil žiaden efekt a príliš tesným by si zas športovec mohol uškodiť. Na to, aby sa dosiahol regeneračný efekt, treba mať tento odev na sebe aj niekoľko hodín po športovaní. Aj pri dodržaní týchto zásad nie je zaručený žiaden efekt – okrem toho psychologického, pokiaľ verí v účinok kompresného odevu. Na druhej strane mnohé štúdie nepreukázali žiaden negatívny účinok kompresie. Takže jediné, o čo môže športovec prísť, sú nemalé financie vynaložené na kúpu špeciálneho oblečenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #kompresný odev