Aká je kultúrna podmienenosť závažných nervových chorôb?

Na včasnom odhalení ochorení či prispôsobení liečby potrebám konkrétneho pacienta pracujú neurológovia z výskumného inštitútu CEITEC v Brne. Spolu s kolegami z Maďarska a zo Spojených štátov skúmajú, akým spôsobom choroby ako Alzheimerova či Parkinsonova choroba súvisia s rodným jazykom. Masarykova univerzita o výskume informovala v tlačovej správe.

26.06.2017 16:00
nervy, choroby, mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za použitia metód behaviorálnej neurológie a magnetickej rezonancie budú odborníci zisťovať, ktoré oblasti mozgu sa zapájajú do čítania, písania a reči v jednotlivých jazykoch a či môžu mať kultúrne podmienené rozdiely vplyv na klinické prejavy pacientov. „Ak by sa potvrdilo, že ľudia s rovnakým postihnutím mozgu majú v rôznych jazykových prostrediach iné prepojenie oblastí dôležitých pre reč a vyššie kognitívne funkcie, potom by aj liečba týchto ľudí mala prebiehať odlišne a odrážať ich špecifické funkčné zmeny v mozgu,“ povedala vedúca výskumu Irena Rektorová.

Cieľom výskumného projektu je okrem odhalenie neurodegenera­tívnych chorôb v počiatočnom štádiu tiež testovanie liečebných terapií, medzi ktoré patrí napríklad stimulácia niektorých mozgových oblastí striedavým pulzným magnetickým poľom. „Jednotlivé oblasti mozgu sa pri riešení rôznych úloh prepájajú do neuronálnych sietí. Stimuláciou jednej alebo viacerých oblastí tak dokážeme posilniť celé siete a dosiahnuť napríklad zlepšenie niektorých aspektov reči,“ uviedla Rektorová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroby #nervy #neurologické ochorenia